Home Aktualitet Xhafaj: Asnjë imunitet nuk i mbron politikanët në marrëdhënie me grupet kriminale

Xhafaj: Asnjë imunitet nuk i mbron politikanët në marrëdhënie me grupet kriminale

17 min read
0
240

TIRANE, 26 Shkurt/ATSH/-Ministri i BrendshĂ«m, Fatmir Xhafaj deklaroi sot se çdo politikan i majtĂ« apo i djathtĂ« qĂ« ka marrĂ«dhĂ«nie me krimin, asnjĂ« lloj imuniteti nuk do t’i pĂ«rjashtojĂ« ata nga goditja e ligjit.

“NĂ«se pĂ«rfaqĂ«sues tĂ« politikĂ«s qofshin kĂ«ta tĂ« majtĂ« apo djathtĂ«, janĂ« nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« apo njĂ« tjetĂ«r nĂ« marrĂ«dhĂ«nie me grupe kriminale, kanĂ« mbĂ«shtetje financiare apo çdo lloj interesi tjetĂ«r prej tyre, ne emĂ«r tĂ« qeverisĂ« ku unĂ« bĂ«j pjesĂ«, ju siguroj qĂ« asnjĂ« lloj imuniteti nuk do t’i pĂ«rjashtojĂ« ata nga goditja e ligjit. Policia e Shtetit Ă«shtĂ« e vendosur tĂ« ecĂ« nĂ« kĂ«tĂ« rrugĂ« dhe ka gjithĂ« mbĂ«shtetjen time dhe tĂ« kryeministrit. Kjo Ă«shtĂ« ajo qĂ« qytetarĂ«t tanĂ« presin dhe duan nga ne. Pjesa e shĂ«ndetshme e politikĂ«s duhet tĂ« bĂ«het bashkĂ« pĂ«r tĂ« mbĂ«shtetur çdo nismĂ«, e cila synon tĂ« zhdukĂ« simbiozĂ«n e krimit me politikĂ«n nga tĂ« gjitha krahĂ«t”, garantoi ministri Xhafaj.

“Sa mĂ« gjatĂ« ta shtyjmĂ« kĂ«tĂ« luftĂ« nĂ« kohĂ«, aq mĂ« e vĂ«shtirĂ« do tĂ« bĂ«het kjo luftĂ« nĂ« tĂ« ardhmen”, deklaroi Xhafaj sot nĂ« Kuvend teksa mbrojti ligjin pĂ«r vettingun nĂ« polici e gardĂ«.
Projektligji për vlerësimin e punonjësve të Policisë së Shtetit, Gardës dhe punonjësve të Shërbimit të Brendshëm, tha ai, është garancia për siguri më të madhe për qytetarët e vendit tonë për rend dhe siguri të standardit më të lartë europian.

Xhafaj deklaroi se vlerĂ«simit kalimtar do t’i nĂ«nshtrohen tĂ« gjithĂ« punonjĂ«sit.
“Si konfirmim i paanshmĂ«risĂ« politike nĂ« qĂ«llimin e kĂ«tij akti, ne kemi njohur tĂ« drejtĂ«n dhe kemi parashikuar mundĂ«sinĂ« e kryerjes sĂ« procesit tĂ« vettingut edhe pĂ«r ish punonjĂ«sit tĂ« policisĂ« sĂ« shtetit tĂ« cilĂ«t mundet tĂ« rikthehen nĂ« kĂ«tĂ« organizatĂ«. “TĂ« gjithĂ« kĂ«ta punonjĂ«s nga titullari e deri tĂ« punonjĂ«si mĂ« i thjeshtĂ« duhet tĂ« verifikohen pĂ«rsa i pĂ«rket integritetit, profesionalizmit dhe pasurisĂ«”, deklaroi Xhafaj.

Projektligji, tha ai, propozon që organet e vlerësimit të jenë të pavarura nga ministria e Brendshme apo ekzekutivi në përgjegjësi.

“Procesi Ă«shtĂ« ndĂ«rtuar tĂ« jetĂ« i ndershĂ«m, i pavarur dhe i paanshĂ«m. VetĂ«m kĂ«shtu, vetĂ« punonjĂ«sit do tĂ« krijojnĂ« besim nĂ« kĂ«tĂ« proces dhe publiku do tĂ« bindet pĂ«r objektivitetin e procesit”, bĂ«ri tĂ« ditur ministri.

MĂ« tej, ai vuri nĂ« dukje se e kemi pasur tĂ« qartĂ« qĂ« nĂ« fillim se do tĂ« ishte e padobishme dhe humbje kohe, nĂ«se procesi i Vetting-ut do tĂ« ishte procesi i radhĂ«s i largimeve dhe ardhjeve nĂ« polici, apo nĂ«se ai nuk do tĂ« pĂ«rfshinte qĂ« nĂ« pĂ«rmbajtjen e tij, besim tĂ« plotĂ« tek ata tĂ« cilĂ«t do t’i nĂ«nshtrohen kĂ«tij procesi.

Ndaj, tha ministri, ne kemi synuar që procesi së pari, të jetë i besueshëm dhe më pas të sigurojë largimin nga radhët e Policisë të atyre që nuk përmbushin standardin profesional dhe moral, për të qenë mbrojtës të jetës dhe pasurisë të çdo qytetari të këtij vendi.

Procesi i Vetting-ut nĂ« polici’, vuri nĂ« dukje ministri, do t’i hapĂ« rrugĂ«n reformave tĂ« tjera pĂ«r t’u dhĂ«nĂ« qytetarĂ«ve atĂ« qĂ« meritojnĂ« dhe kĂ«rkojnĂ«, njĂ« shtet tĂ« sĂ« drejtĂ«s.

“Me reformĂ«n nĂ« drejtĂ«si besoj fort se kemi bĂ«rĂ« njĂ« hap pĂ«rpara nĂ« kĂ«tĂ« drejtim, por Ă«shtĂ« e domosdoshme qĂ« atyre gjyqtarĂ«ve dhe prokurorĂ«ve qĂ« meritojnĂ« dhe qĂ« do tĂ« kalojnĂ« me sukses kĂ«tĂ« proces, jemi nĂ« gjendje t’u garantojmĂ« mbĂ«shtetjen e shĂ«rbime nga agjenci ligjzbatuese tĂ« pĂ«rkushtuar, si Policia e Shtetit. Zbatimi i kĂ«tij ligji do tĂ« jetĂ« njĂ« kontribut i padiskutueshĂ«m, jo thjesht pĂ«r pastrimin e radhĂ«ve tĂ« kĂ«tyre organizmave nga elementĂ«t e korruptuar, inkriminuar e tĂ« paaftĂ«ve, por para sĂ« gjithash, do tĂ« jetĂ« njĂ« proces qĂ« do t’i shĂ«rbejĂ« asaj pjesĂ«s sĂ« shĂ«ndoshĂ« tĂ« dedikuar mbi tĂ« cilĂ«n do tĂ« ngrihen misionet e nesĂ«rme ligjzbatuese. Jam i bindur se ky akt do tĂ« jetĂ« mundĂ«si reale pĂ«r tĂ« afirmuar e promovuar tĂ« gjithĂ« ata punonjĂ«s tĂ« PolicisĂ« sĂ« Shtetit qĂ« nĂ« punĂ«n e tyre udhĂ«hiqen nga parime tĂ« larta morale e profesionale. NjĂ« polici me kĂ«tĂ« pĂ«rbĂ«rje do tĂ« garantojĂ« njĂ« besueshmĂ«ri mĂ« tĂ« lartĂ« kundrejt qytetarĂ«ve, agjencive tĂ« tjera ligjzbatuese, por edhe partnerĂ«ve ndĂ«rkombĂ«tarĂ«”, tha Xhafaj.

Ai bĂ«ri tĂ« ditur se nĂ« kĂ«tĂ« rrugĂ« nuk ishin tĂ« vetĂ«m. “Ne nuk jemi vetĂ«m nĂ« kĂ«tĂ« rrugĂ«, procesi ka mbĂ«shtetjen e qytetarĂ«ve, por edhe tĂ« shumicĂ«s sĂ« punonjĂ«sve tĂ« ndershĂ«m nĂ« radhĂ«t e policisĂ«. NĂ« kĂ«tĂ« rrugĂ«, kemi si asnjĂ«herĂ« tjetĂ«r mbĂ«shtetjen e partnerĂ«ve ndĂ«rkombĂ«tarĂ«, pĂ«rmes misioneve tĂ« asistencĂ«s ndĂ«rkombĂ«tare. Ata kanĂ« punuar krah pĂ«r krah pĂ«r konceptimin e hartimin e kĂ«saj nisme. MbĂ«shtetja qĂ« kjo inisiativĂ« ka gjetur edhe nga pjesa e pĂ«rgjegjshme politikĂ«s shqiptare, Ă«shtĂ« garanci pĂ«r suksesin e saj”, tha ai.

Xhafaj vlerĂ«soi edhe mbĂ«shtetjen e dhĂ«nĂ« prej disa nga kolegĂ«t deputetĂ« tĂ« opozitĂ«s rreth pĂ«rmbajtjes sĂ« projektligjit dhe vet procesit. “I mirĂ«kuptoj disa prej tyre nĂ« rolin opozitar me kritikat e adresuara, pasi kryesorja, vlerĂ«soj mbĂ«shtetjen qĂ« i kanĂ« dhĂ«nĂ« kĂ«tij procesi”, deklaroi ministri.

Sa i përket atyre që gjetën përsëri mundësinë për të hedhur baltën e radhës ndaj meje, vijoi ministri, nuk po formuloj asnjë reagim.

Ka disa, tha ai, që e kanë konsideruar këtë proces një praktikë komuniste. Por, Xhafaj sqaroi se çfarë ky p/ligj përmban është një standard ndërkombëtar dhe jo një inovacion shqiptar.

Ka pasur, vijoi ministri, gjithashtu disa arsyetime politike që e konsiderojnë ndërmarrjen e këtij projektligji, si pranim i faktit se policia e sotme është e korruptuar.

“Ne e kemi pranuar se nĂ« radhĂ«t e policisĂ«, ashtu si nĂ« radhĂ«t e drejtĂ«sisĂ«, administratĂ«s publike dhe vet politikĂ«s ka individĂ« tĂ« korruptuar, tĂ« paaftĂ« dhe tĂ« implikuar nĂ« veprimtari kriminale. Jo sot, por pĂ«r vite tĂ« tĂ«ra. Jemi tĂ« ndĂ«rgjegjshĂ«m se kultivimi i kanabisit dhe trafiku i saj nuk ka kursyer edhe punonjĂ«s tĂ« policisĂ«. Ndaj jemi tĂ« ndĂ«rgjegjĂ«suar kur themi se kjo lloj veprimtarie kriminale Ă«shtĂ« e rrezikshme pĂ«r rendin dhe sigurinĂ« publike dhe kemi tĂ« gjithĂ« vendosmĂ«rinĂ« pĂ«r t’a luftuar me rrĂ«njĂ« atĂ«”, deklaroi ministri.

Kjo, tha ai, është rruga më e mirë për të pastruar policinë nga këto fenomene dhe praktika negative. Pasi, vijoi ministri, ky është një fenomen i krijuar prej vitesh dhe jo i dy viteve të fundit, siç edhe artikulohet.

“Prandaj ju kĂ«rkoj qĂ« tĂ« mos spekuloni, as tĂ« nxitoheni. Ajo qĂ« bĂ«n dallimin Ă«shtĂ« se ne sot kemi vendosur tĂ« pĂ«rballemi me kĂ«tĂ« problem”, deklaroi ministri. ShumĂ« ndryshe nga tĂ« tjerĂ«t ne, theksoi Xhafaj, me kĂ«tĂ« proces nuk po pĂ«rpiqemi t’i fshehim problemet pĂ«r qĂ«llime politike.

Ndaj, vijoi ai, dhe qasja jonë është vetëm në interes të sigurisë për qytetarin.

Përbaltja që disa prej jush i bëjnë Policisë së Shtetit, tha Xhafaj, ju siguroj se jo vetëm nuk e ndihmon policinë të bëhet më e mirë, por nga ana tjetër, as ju nuk ju sjell ndonjë përfitim politik.

Xhafaj foli edhe pĂ«r rezultatet e arritura nĂ« kĂ«to muaj. “JanĂ« rezultate qĂ« jo vetĂ«m po penalizojnĂ« elementĂ«t kriminalĂ«, por edhe po dekurajojnĂ« elementĂ« tĂ« tillĂ« pĂ«r t’u pĂ«rfshirĂ« nĂ« veprimtari tĂ« paligjshme. “Falenderimi dhe mirĂ«njohja opozitare pĂ«r kĂ«to rezultate, do tĂ« ishte edhe njĂ« inkurajim mĂ« shumĂ« pĂ«r forcat e policisĂ«”, u shpreh ai.

Operacioni “Forca e ligjit”, bĂ«ri tĂ« ditur ministri, tashmĂ« nuk Ă«shtĂ« thjesht njĂ« projekt. Sipas tij, ai Ă«shtĂ« sot njĂ« realitet i prekshĂ«m. “Jemi qartĂ«sisht tĂ« fokusuar nĂ« goditjen e grupeve tĂ« strukturuara kriminale dhe aseteve tĂ« krijuara prej tyre. Ne kemi gjithĂ« vullnetin e duhur pĂ«r tĂ« goditur krimin e organizuar. Kemi grumbulluar informacionin e duhur pĂ«r grupet e strukturuara kriminale aktive dhe po vazhdon puna pĂ«r identifikimin e grupeve kriminale qĂ« operojnĂ« nĂ« vendet e tjera dhe qĂ« kanĂ« kontakte, apo investime tĂ« paligjshme nĂ« vendin tonĂ«. TĂ« dhĂ«nat tregojnĂ« se disa grupe kriminale zotĂ«rojnĂ« edhe kapacitete financiare domethĂ«nĂ«se, qĂ« i bĂ«n ato mjaft tĂ« rrezikshme pĂ«r rendin dhe sigurinĂ«. NĂ« bashkĂ«punim shumĂ« tĂ« ngushtĂ« me partnerĂ«t tanĂ«, po punojmĂ« pĂ«r kapjen dhe vĂ«nien para drejtĂ«sisĂ« tĂ« anĂ«tarĂ«ve tĂ« kĂ«tyre grupeve. NĂ« kĂ«to tre muaj janĂ« shĂ«nuar rezultate tĂ« dukshme”, u shpreh Xhafaj./a.gjonaj/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Arlinda Gjonaj
Load More In Aktualitet
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…