Home Bashkite ne fokus Bashkitë shqiptare do të sjellin Bashkimin Evropian më pranë qytetarëve të tyre

Bashkitë shqiptare do të sjellin Bashkimin Evropian më pranë qytetarëve të tyre

7 min read
0
192

Nis në Lushnje, Projekti Bashkitë për në Evropë financuar nga BE

TIRANË, 11 Tetor /ATSH-Gjergji Mima/ -Delegacioni i Bashkimit Evropian nĂ« ShqipĂ«ri, nĂ« bashkĂ«punim me MinistrinĂ« e Brendshme, MinistrinĂ« pĂ«r EvropĂ«n dhe PunĂ«t e Jashtme si dhe KryetarĂ«t e Bashkive tĂ« ShqipĂ«risĂ«, shĂ«njuan sot fillimin e njĂ« iniciative tĂ« re pĂ«r tĂ« mbĂ«shtetur bashkitĂ« nĂ« procesin e fuqizimit tĂ« aftĂ«sive tĂ« tyre qeverisĂ«se nĂ« lidhje me integrimin evropian.
Bashkitë për në Evropë, me nje fond prej rreth 800.000 Euro, do të krijojë 61 zyra vendore evropiane (Kënde të BE) në të gjithë vendin në dy vitet e ardhshme, duke ndihmuar autoritetet vendore dhe qytetarët shqiptarë me informacion mbi BE -në, politikat dhe programet e saj.

“PĂ«rgĂ«zojmĂ« 61 kryebashkiakĂ«t shqiptarĂ«, tĂ« cilĂ«t kanĂ« emĂ«ruar tashmĂ« anĂ«tarĂ« tĂ« stafit tĂ« tyre pĂ«r tĂ« koordinuar çështjet qĂ« lidhen me BE. NĂ« javĂ«t e ardhshme secila bashki nĂ« ShqipĂ«ri do tĂ« ketĂ« KĂ«ndin e saj tĂ« BE”, u shpreh Mario Mariani, Shefi i BashkĂ«punimit nĂ« Delegacionin e BE nĂ« ShqipĂ«ri.

“NĂ« rrugĂ«n e saj tĂ« pranimit nĂ« BE, ShqipĂ«ria vetĂ«m mund tĂ« pĂ«rfitojĂ« nga pĂ«rfshirja e pushtetit vendor. NĂ«se pĂ«rfshihen drejtpĂ«rsĂ«drejti, administratat vendore dhe qytetarĂ«t mund tĂ« mĂ«sojnĂ« mĂ« shumĂ«, tĂ« rrokin mundĂ«sitĂ« dhe tĂ« pĂ«rballen me sfidat qĂ« pĂ«rfshin integrimi evropian. KĂ«ndet e BE, do tĂ« kontribuojnĂ« pĂ«r tĂ« sjellĂ« ShqipĂ«rinĂ«, qytetarĂ«t e saj dhe Bashkimin Evropian mĂ« pranĂ« njĂ«ri – tjetrit”, u shpreh Mariani.
BE i kushton një vëmendje gjithnjë e më të madhe rolit që pushteti vendor luan në kontekstin e procesit të integrimit evropian të vendit. Bashkitë për në Evropë ka në qendër të vëmendjes fuqizimin e kapaciteteve për administratat vendore duke ndihmuar në krijimin e Këndeve të BE në secilën prej 61 bashkive të Shqipërisë.

Bashkitë për në Evropë fillon në kuadër të Javës Evropiane të Demokracisë Vendore e cila promovon dhe ushqen pjesëmarrjen demokratike në nivelin bazë të shoqërisë. Fillimi i projektit u shoqërua me një debat të hapur midis Kryetarit të Bashkisë së qytetit të Lushnjes dhe të rinjve të qytetit.

Projekti “BashkitĂ« pĂ«r nĂ« EvropĂ«â€, i pari i llojit tĂ« tij i financuar nga BE dhe qĂ« po zbatohet nĂ« ShqipĂ«ri, Ă«shtĂ« njĂ« iniciativĂ« e cila synon tĂ« fuqizojĂ« aftĂ«sitĂ« qeverisĂ«se tĂ« bashkive shqiptare nĂ« lidhje me integrimin evropian si dhe tĂ« ndihmojĂ« autoritetet vendore dhe qytetarĂ«t shqiptarĂ« me informacion mbi Bashkimin Evropian, politikat dhe programet e tij. PĂ«r tĂ« arritur kĂ«tĂ« qĂ«llim, projekti do tĂ« ndihmojĂ« tĂ« gjitha bashkitĂ« nĂ« ShqipĂ«ri nĂ«pĂ«rmjet krijimit tĂ« zyrave vendore tĂ« BE (KĂ«ndet e BE); duke rritur njohuritĂ« rreth Instrumentit tĂ« AsistencĂ«s sĂ« Para-Aderimit (IPA) si dhe fondeve tĂ« tjera pĂ«rkatĂ«se tĂ« BE pĂ«r bashkitĂ« dhe qytetarĂ«t shqiptarĂ«; rritjes sĂ« aftĂ«sive tĂ« palĂ«ve tĂ« interesuara nĂ« terren pĂ«r tĂ« pĂ«rfituar nga fondet IPA apo fondet e tjera tĂ« BE, tĂ« vlefshme pĂ«r bashkitĂ« shqiptare apo qytetarĂ«t, nĂ«pĂ«rmjet trainimeve mbi konceptimin, shkrimin e projekt – propozimeve si dhe plotĂ«simit tĂ« dosjeve tĂ« aplikimit ; rritjes sĂ« njohurive dhe kuptimit tĂ« politikave, objektivave, prioriteteve, institucioneve dhe programeve tĂ« Bashkimit Evropian, si dhe qartĂ«simin e miteve dhe koncepteve tĂ« gabuara pĂ«r proçesin e pranimit nĂ« BE.

Projekti gëzon të gjithë mbështetjen e qeverisë shqiptare, asaj qendrore dhe vendore, të shprehur zyrtarisht nëpërmjet nënshkrimit të një memorandumi mirëkuptimi të firmosur mes tyre në 5 Dhjetor 2016 në qytetin e Durrësit. /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Gjergji Mima
Load More In Bashkite ne fokus
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…