Home Aktualitet Kumbaro: Ligj i ri për mbrojtjen dhe administrimin e trashëgimisë tonë kulturore

Kumbaro: Ligj i ri për mbrojtjen dhe administrimin e trashëgimisë tonë kulturore

9 min read
0
247

TIRANË, 1 Mars/ATSH-Adela Alla/ – Ruajtja, mbrojtja, vlerĂ«simi dhe administrimi i trashĂ«gimisĂ« kulturore, Ă«shtĂ« nĂ« fokus tĂ« projektligjit “PĂ«r TrashĂ«gimitĂ« Kulturore dhe Muzeve”, i cili po shqyrtohet nĂ« komisionin parlamentar tĂ« Medias.

E pranishme, ministrja e KulturĂ«s, Mirela Kumbaro, deklaroi se “kur nisĂ«m amendimin e kĂ«tij projektligji, kuptuam se duhej patjetĂ«r tĂ« shkonim nĂ« njĂ« ligj tĂ« ri. Ne konstatuam se shtrirja e fushĂ«s sĂ« trashĂ«gimisĂ« kulturore nuk Ă«shtĂ« e ndryshme nga ajo e muzeve, pasi vetĂ« muzetĂ« janĂ« pjesĂ« e trashĂ«gimisĂ« kulturore, si nĂ« pjesĂ«n e promovimit dhe atĂ« tĂ« vlerĂ«simit, por edhe me pjesĂ«n e objekteve si inventarĂ« tĂ« pasurisĂ« sĂ« trashĂ«gimisĂ« kulturore tĂ« luajtshme, qĂ« shtrihet brenda fondeve muzeore dhe brenda koleksioneve private”.

GjatĂ« seancĂ«s dĂ«gjimore nĂ« komisionin pĂ«r Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik, ku opozita propozoi qĂ« projektligji tĂ« kthehet nĂ« kod, Kumbaro u shpreh se ”ky Ă«shtĂ« njĂ« ligj qĂ« ka katĂ«r shtylla, ruajtjen, mbrojtjen, vlerĂ«simin dhe administrimin. NĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« nuk mund tĂ« kishim dy standarde, njĂ« pĂ«r trashĂ«giminĂ« dhe njĂ« pĂ«r muzetĂ«”.

Duke folur pĂ«r projektligjin, Kumbaro tha se “ne i jemi referuar modelit italian, i cili ka nĂ« fakt njĂ« tjetĂ«r kulturĂ«, njĂ« tjetĂ«r histori dhe njĂ« tjetĂ«r traditĂ« juridike, ndryshe nga e jona. Ne u nisĂ«m nga pĂ«rmbajtja e ligjit italian, si njĂ« vend me trashĂ«gimi kulturore shumĂ« tĂ« pasur, si nga forma e menaxhimit ashtu edhe nga forma e financimit dhe administrimit”.

Sipas saj, aty kemi marrë një pjesë të elementëve dhe formave të menaxhimit, apo një pjese të mënyrës se si rregullohen marrëdhëniet privat-shtet.

“MĂ« lejoni tu citoj qĂ« legjislacioni ndĂ«rkombĂ«tar tĂ« cilit ne iu referuam nĂ« hartimin e kĂ«tij ligji vĂ« nĂ« krye tĂ« kĂ«saj liste, ligjin bullgar tĂ« trashĂ«gimisĂ« kulturore, i cili Ă«shtĂ« cilĂ«suar nga UNESCO , si njĂ« ligj kompleks dhe gjithĂ« pĂ«rfshirĂ«s”, nĂ«nvizoi Kumbaro.

Ministrja u shpreh se i jemi referuar edhe ligjit anglez, i cili ka një lloj tjetër teksti, për shkak të kulturës juridike që ka për trashëgiminë kulturore.

PĂ«r pjesĂ«n e muzeve, Kumbaro tha se “i jemi referuar legjislacionit letonez, danez, anglez, portugez, maqedonas dhe malazez. Gjithashtu janĂ« tĂ« gjitha konventat e KĂ«shillit tĂ« EuropĂ«s, qĂ« Ă«shtĂ« Konventa Europiane pĂ«r Mbrojtjen e TrashĂ«gimisĂ« Arkeologjike, Konventa pĂ«r TrashĂ«giminĂ« mbi vlerĂ«n e trashĂ«gimisĂ« Kulturore nĂ« shoqĂ«ri, si dhe konventat e UNESCO-s, qĂ« janĂ« pjesĂ« e tĂ« gjithĂ« legjislacionit ndĂ«rkombĂ«tar, tĂ« cilat i kemi referuar nĂ« kĂ«tĂ« formĂ«”.

“Ky projektligj disiplinon kĂ«rkimet arkeologjike dhe nĂ«nujore, pasi zbulimet arkeologjike janĂ« pronĂ« publike”, tha Kumbaro duke shtuar se ky projektligj pĂ«rfshin edhe kulturĂ«n materiale dhe jomateriale sepse nuk janĂ« vetĂ«m kalatĂ« dhe muzetĂ« pjesĂ« e trashĂ«gimisĂ« kulturore, por edhe veshjet tradicionale bĂ«jnĂ« pjesĂ« nĂ« tĂ«.

Ky pr/ligj synon përcaktimin e rregullave, procedurave dhe autoriteteve shtetërore përgjegjëse për ruajtjen, mbrojtjen, vlerësimin, administrimin e pasurive dhe vlerave të trashëgimisë kulturore, si dhe vlerave kombëtare të peizazhit, pavarësisht vendndodhjes së tyre në territorin e Republikës së Shqipërisë.

Ky pr/ligj pĂ«rcakton gjithashtu rregullat bazĂ« pĂ«r mĂ«nyrĂ«n e organizimit, funksionimit dhe klasifikimit tĂ« muzeve nĂ« RepublikĂ«n e ShqipĂ«risĂ«Ìˆ, si dhe strukturat pĂ«rgjegjĂ«se pĂ«r ruajtjen, mbrojtjen, administrimin e pasurive kulturore, si dhe mbikĂ«qyrjen e veprimtarive tĂ« tyre në shĂ«rbim tĂ« komunitetit.

”PĂ«r herĂ« tĂ« parĂ« ky projektligj i bĂ«n trajtim tĂ« veçantĂ« dhe trashĂ«gimisĂ« kulturore jomateriale dhe gjithashtu theksohet fort fakti se gjithĂ« shoqĂ«ria Ă«shtĂ« pjesĂ«marrĂ«se nĂ« mbrojtjen dhe ruajtjen e trashĂ«gimisĂ« kulturore dhe jo vetĂ«m shteti ose qeveria”, tha Kumbaro.

Nëse ne, vijoi ajo, pranojmë që trashëgimia kulturore është pasuri kombëtare, të gjithëve u lind detyra të kenë pjesën e përgjegjësisë në mbrojtje të detyrave në ruajtje dhe të të drejtave në gëzim të trashëgimisë kulturore e është pikërisht kjo që rregullon ky projektligj.

Gjithashtu synimi tjetĂ«r i kĂ«tij projektligji Ă«shtĂ« vendosja e njĂ« ekuilibri tĂ« drejtĂ« midis mbrojtjes sĂ« interesit publik dhe respektimin e tĂ« drejtĂ«s sĂ« pronĂ«s. Gjithashtu ky projektligj parandalon dhe dĂ«mtimet e objekteve kulturore. Ministrja shtoi se ”ky projektligj pĂ«r vendime shumĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme siç janĂ« fondacionet e posaçme vendimmarrjen nuk ja lĂ« as ministrisĂ«, as kĂ«shillave kombĂ«tarĂ« tĂ« ministrisĂ«, as qeverisĂ«, po ja lĂ« Kuvendit, qĂ« Ă«shtĂ« organi mĂ« i lartĂ« vendimmarrĂ«s”.

Ministrja e KulturĂ«s ka shpjeguar se ky projektligj Ă«shtĂ« mjaft i rĂ«ndĂ«sishĂ«m, pasi pĂ«rcakton rregulla tĂ« qarta pĂ«r ruajtjen e vlerave tĂ« trashĂ«gimisĂ« kulturore. “PĂ«rcakton rregulla tĂ« funksionimit, administrimit dhe mbikqyrjes sĂ« muzeve. ËshtĂ« vlerĂ« e shtuar pĂ«r deklarimin, legjitimimin e pasurive tĂ« luajtshme”, tha Kumbaro.

Projektligji do të diskutohet edhe me grupet e interesit.

/a.g/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Adela Alla
Load More In Aktualitet
Comments are closed.

Check Also

KINEMA – PesĂ« gjigantĂ« pĂ«r filmin mĂ« tĂ« mirĂ« tĂ« huaj pĂ«r çmimin Oscar

LOS ANXHELES, 4 mars /ATSH-ANSA/ – NĂ« kĂ«tĂ« pesĂ«she pĂ«r filmin mĂ« tĂ« mirĂ« tĂ« huaj pĂ«r…