Home Artikuj te Tjere Programi “100 fshatrat”, dikasteri i BujqĂ«sisĂ« financon me 2.5 mln euro

Programi “100 fshatrat”, dikasteri i BujqĂ«sisĂ« financon me 2.5 mln euro

5 min read
0
78

Shprehet për ATSH-në, Fatjon Hoxhalli këshilltar për mediat në ministrinë e Bujqësisë dhe zhvillimin Rural  

TIRANE, 9 Shkurt /ATSH/- 100 fshatra në të gjithë Shqipërinë, do të përfitojnë investimeve të rëndësishme në infrastrukturë, agroturizëm, trashëgimi kulturore dhe nxitje të punësimit,  përmes mbështetjes direkt të sipërmarrjeve fermerë.

Fatjon Hoxhalli kĂ«shilltar pĂ«r mediat nĂ« ministrin e BujqĂ«sisĂ« dhe Zhvillimin Rural tha pĂ«r ATSH-nĂ« se, dikasteri i BujqĂ«sisĂ« do tĂ« financojĂ« kĂ«tĂ« vit 2.5 milionĂ« euro pĂ«r Programin “100 fshatra”.

Sipas tij, mbështetja do të adresohet në sektorët, nxitjen e turizmit rural, ngritjen e bujtinave, aktivitetit agroturistik, nxitjen e prodhimit tradicional, start up-eve nga të rinjtë, si dhe modernizimin e staneve dhe ngritjen e rrjetit të dyqaneve me prodhime shqiptare.

Subvencionim, 50% të vlerës së investimit

Programi “100 fshatrat” do tĂ« subvencionojĂ« mbi 50% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit nĂ« agroturizĂ«m.

MĂ« konkretisht subvencionet do tĂ« akordohen pĂ«r: Nxitjen e turizmit rural– mbĂ«shtetje deri nĂ« 50% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, jo me tepĂ«r se 1mln lekĂ«.

NĂ« mbĂ«shtetje tĂ« aktivitetit agroturistik – mbĂ«shtetje deri nĂ« 50% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, jo mĂ« tepĂ«r se 20 mln lekĂ«.

NĂ« mbrojtje dhe nxitje tĂ« prodhimit tradicional, ngritjen e punishteve tĂ« vogla – mbĂ«shtetje deri nĂ« 50% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, jo mĂ« tepĂ«r se 1 mln lekĂ«.

PĂ«r makineri, pajisje tĂ« tjera pĂ«r prodhimin e produkteve tradicionale – mbĂ«shtetje deri nĂ« 50 % tĂ« vlerĂ«s sĂ« blerjes sĂ« pajisjeve.

Nxitja e Start up-eve nga tĂ« rinjtĂ« (nga 22-35 vjeç) – Grant deri nĂ« 500 mijĂ« lekĂ«’;

MbĂ«shtetje pĂ«r modernizimin e  Staneve – mbĂ«shtetje deri nĂ« 80% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, jo mĂ« shumĂ« se 200 mije lekĂ«.

Ngritjen e inkubatorĂ«ve tĂ« prodhimeve tradicionale – mbĂ«shtetje me grante deri nĂ« 70% tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, jo mĂ« shumĂ« se 15 mln lekĂ«.

Ngritja e rrjetit tĂ« dyqaneve me prodhime shqiptare –mbĂ«shtetje deri nĂ« 50 % tĂ« vlerĂ«s sĂ« investimit, por jo mĂ« tepĂ«r se 2 mln lekĂ«.

100 fshatrat, aplikim me “0 dokumente” pĂ«r tĂ« pĂ«rfituar financim 

Në kuadër të derregullimit qeveria ka thjeshtëzuar dokumentar dhe eleminuar burokracitë për përfitim nga skemat e mbështetjes, ne sektorin e bujqësisë.

Aplikimi bĂ«het sipas parimit “zero dokumente” nĂ« momentin e aplikimit, duke u paraqitur me kartĂ«n e identitetit ose pasaportĂ«n biometrike. Aplikuesi pĂ«r tĂ« pĂ«rfituar nga masat e mbĂ«shtetjes mund tĂ« jenĂ« fermerĂ«t me NIPT, grup fermerĂ«sh, personat fizikĂ«, personat juridikĂ«, SHBB-tĂ«, OJF-tĂ« dhe OMP-tĂ«, qĂ« pĂ«rmbushin kriteret e pĂ«rgjithshme.

“Skemat mbĂ«shtetĂ«se, janĂ« hartuar mbi bazĂ«n e njĂ« analize tĂ« thelluar pĂ«r gjendjen e sektorit bujqĂ«sor dhe rural dhe konsultimeve tĂ« gjera, me pĂ«rfshirjen e biznesit, universitetit bujqĂ«sor, bashkive, eksperteve te fushĂ«s, programeve te mbĂ«shtetjes nga donatore etj,”, shpjegon Hoxhalli.  e.xh//e.caushi//e.caushi/

 

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Etleva Xhajanka
Load More In Artikuj te Tjere
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…