Home Ceshtjet Sociale Shërbim pa barriera për personat me aftësi të kufizuara

Shërbim pa barriera për personat me aftësi të kufizuara

12 min read
0
244

TIRANË, 1 Mars/ATSH/.- Garantimi i njĂ« shĂ«rbimi pa barriera pĂ«r personat me aftĂ«si tĂ« kufizuara ishte nĂ« qendĂ«r tĂ« tryezĂ«s me temĂ« “ShĂ«rbime pa barriera”, tĂ« zhvilluar nĂ« TiranĂ« me Organizatat e ShoqĂ«risĂ« Civile qĂ« pĂ«rfaqĂ«sojnĂ« grupet e margjinalizuara me aftĂ«si ndryshe.

NĂ« kĂ«tĂ« tryezĂ« tĂ« organizuar nga projekti i financuar nga Bashkimi Europian “IPSD – MbĂ«shtetje pĂ«r PĂ«rmirĂ«simin e Ofrimit tĂ« ShĂ«rbimeve Publike me nĂ« QendĂ«r Qytetarin nĂ« ShqipĂ«ri”, me pĂ«rfitues “AgjencinĂ« e Ofrimit tĂ« ShĂ«rbimeve tĂ« Integruara nĂ« ShqipĂ«ri” – ADISA, ishte e pranishme edhe zĂ«vendĂ«skryeministrja Senida Mesi, Shefi i Seksionit tĂ« Operacioneve pĂ«r DrejtĂ«sinĂ« dhe PunĂ«t e Brendshme, dhe ReformĂ«n nĂ« AdministratĂ«n Publike, pranĂ« Delegacionit të BE-sĂ«, Stephen Stork, Drejtoresha e PĂ«rgjithshme e ADISA,  Anisa Gjika, etj.

Në kuadrin e gjithpërfshirjes, ky aktivitet synon të mbështesë shërbimet e ofruara nga ADISA dhe të garantojë një shërbim më cilësor dhe të aksesueshëm për të gjithë grupet me nevoja të veçanta.

Në fjalën e saj, Zëvendëskryeministrja e Republikës së Shqipërisë, Senida Mesi nënvizoi planin ambicioz të zgjerimit të rrjetit ADISA deri në vitin 2020-të me 15 qendra unike, si dhe bashkëpunimin me Postën Shqiptare për ta shtrirë shërbimin e integruar dhe standardizuar në çdo cep të vendit.

“Standardi nuk pĂ«rfshin vetĂ«m mĂ«nyrĂ«n e ofrimit tĂ« shĂ«rbimeve administrative, por njĂ«kohĂ«sisht edhe atĂ« tĂ« “ShĂ«rbimeve pa barriera”, tĂ« cilat qeveria shqiptare i ka tĂ« pĂ«rcaktuara tashmĂ« nĂ« disa strategji nĂ« lidhje me plotĂ«simin e nevojave tĂ« personave me aftĂ«si ndryshe”, shtoi Mesi.

Në këtë kuadër, Zëvendëskryeministrja Mesi u shpreh gjithashtu se takimi i sotëm shërben për të komunikuar e për të kuptuar më shumë nevojat e personave me aftësi ndryshe sa i takon shërbimeve publike dhe përgjigjes në mënyrë efiçente ndaj tyre.

Drejtoresha e Përgjithshme e ADISA,  Anisa Gjika, duke falënderuar të pranishmit për kontributin e tyre në adresimin e nevojave, ofrimin e ekspertizës dhe mbështetjen në përmirësimin e ekosistemit të personave me aftësi ndryshe, u ndal tek angazhimi i ADISA për të ofruar të gjithë kapacitetet e saj në drejtim të rrëzimit të barrierave dhe krijimit të një standardi të ri në shërbimet publike.

GjatĂ« prezantimit tĂ« projektit novator “ShĂ«rbime pa Barriera”, Gjika u shpreh se: “ADISA e ka strukturuar punĂ«n e saj mbi 3 shtylla kryesore: 1. Ngritja e qendrave tĂ« Integruara ku qytetarĂ«t mund tĂ« aksesojnĂ« njĂ« sĂ«rĂ« shĂ«rbimesh nĂ« njĂ« vend tĂ« vetĂ«m; 2. Vendosja e standardeve pĂ«r qendrat e ShĂ«rbimeve Publike – ADISA, si edhe pĂ«r institucionet e tjera qĂ« ofrojnĂ« shĂ«rbime nĂ« sportel; 3. Ngritjen e njĂ« sistemi monitorimi sa i pĂ«rket mĂ«nyrĂ«s dhe cilĂ«sisĂ« sĂ« ofrimit tĂ« shĂ«rbimeve publike nga institucionet publike”.

Gjika u ndal tek infrastruktura e duhur, sa i përket ekzistencës së rampave dhe ambienteve të përshtatshme në qendrat e ADISA për personat me aftësi të kufizuara dhe ftoi të gjithë të pranishmit për të shprehur sugjerimet dhe opinionet e tyre dhe mundësinë e bashkëpunimit për vendosjen e indikatorëve të duhur në kuadrin monitorues për shërbimet publike.

GjatĂ« fjalĂ«s sĂ« tij, Stephen Stork, Shef i Seksionit tĂ« Operacioneve pĂ«r DrejtĂ«sinĂ« dhe PunĂ«t e Brendshme, dhe ReformĂ«n nĂ« AdministratĂ«n Publike, pranĂ« Delegacionit tĂ« Bashkimit Europian nĂ« TiranĂ«, u shpreh se “BE nuk do tĂ« rresht sĂ« ndihmuari grupet e margjinalizuara duke asistuar QeverinĂ« Shqiptare dhe ShoqĂ«rinĂ« Civile me projekte tĂ« posaçme qĂ« ofrojnĂ« rezultate konkrete nĂ« funksion tĂ« pĂ«rmirĂ«simit tĂ« kushteve pĂ«r kĂ«to individĂ«”.

“Roli juaj nĂ« kĂ«tĂ« proces Ă«shtĂ« vendimtar, duke u dhĂ«nĂ« zĂ« qytetarĂ«ve shqiptarĂ«, pavarĂ«sisht se kush i pĂ«rfaqĂ«son ata nĂ« institucionet publike, me qĂ«llimin qĂ« kĂ«to diskutime tĂ« pasqyrohen nĂ« vendime dhe politika qeverisĂ«se qĂ« pĂ«rcaktojnĂ« jetĂ«n e pĂ«rditshme. Kjo Ă«shtĂ« mĂ«nyra se si ne e shohim punĂ«n dhe funksionimin e demokracisĂ« aktive”, u shpreh Stork.

Ai shtoi se është shumë thelbësore që shërbimet publike të rrisin përkushtimin ndaj qytetarëve me kryerjen e veprimeve konkrete, në drejtim të politikës së hapur, duke dëgjuar dhe duke qenë të hapur ndaj asaj që shoqëria civile ka për të thënë në nivel kombëtar dhe atë lokal.

Drejtuesja projektit IPSD, Daina Beliçka, theksoi objektivat që projekti ka në përmirësimin e procedurave operacionale administrative dhe kanaleve të ofrimit të shërbimit publik, hartimin e një modeli biznesi me qëllim efektivitetin e shërbimeve publike.

Në këtë kuadër, lehtësimi i proceduarave të marrjes së informacionit, sikurse invetarizimi i të gjithë shërbimeve të ofruara nga shteti, synon të ndihmojë ndjeshëm grupet e margjinalizuara dhe personat me nevoja të veçanta.

Përfaqësuesit e Shoqërisë Civile, duke falënderuar BE dhe projektin IPSD për mbështetjen, përgëzuan ADISA për një sipërmarrje të tillë konkrete, ndër të parat në llojin e vet, që vendos një standard të ri në drejtim të përmirësimit të kushteve për këto grupe të margjinalizuara.

Përfaqësues të këtyre grupeve adresuan nevoja të ndryshme, duke kërkuar zgjerimin e shërbimeve, infrastrukturën e duhur, rritjen e kapaciteteve ofruese për personat me përgjegjësi të kufizuara intelektuale, të verbërve dhe personave që nuk dëgjojnë përmes ofrimit të shërbimeve të dedikuara.

Ky takim i parë i këtij niveli, do të pasojë me disa takime të tjera, të cilat kanë për qëllim krijimin e një platforme bashkëpunimi mes ADISA dhe Shoqërisë Civile. Temat e diskutimit të përcaktuara për takimet e radhës janë: 1) Kurrikulat e trajnimit, 2) Inventarizimi i shërbimeve për personat me aftësi të kufizuara dhe 3) përcaktimi i një personi të dedikuar për asistencën ndaj këtyre individëve në çdo qendër të integruar të ADISA./k.s/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Klotilda Saracini
Load More In Ceshtjet Sociale
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…