Home Aktualitet Shqipëria e angazhuar në zbatimin e reformës në drejtësi

Shqipëria e angazhuar në zbatimin e reformës në drejtësi

10 min read
0
241

TIRANË, 2 Mars/ATSH/ – Qeveria shqiptare Ă«shtĂ« e angazhuar pĂ«r zbatimin e reformĂ«s nĂ« drejtĂ«si si njĂ« nga elementĂ«t kyç pĂ«r avancimin e proceseve tĂ« integrimit tĂ« ShqipĂ«risĂ« nĂ« Bashkimin Europian.

Kështu deklaroi Kryetari i Kuvendit, Gramoz Ruçi, në takimet me zyrtarë të lartë të OKB-së, në Gjenevë.

GjatĂ« qĂ«ndrimit nĂ« GjenevĂ« nĂ« kuadĂ«r tĂ« “Forumit Rajonal pĂ«r Zhvillimin e QĂ«ndrueshĂ«m”, Kryetari i Kuvendit tĂ« ShqipĂ«risĂ«, Gramoz Ruçi u prit nĂ« njĂ« takim nga Cihan Sultanoglu, Kryetare e UNDG, asistent administrator dhe drejtore e ByrosĂ« Rajonale pĂ«r EuropĂ«n dhe Komonuelthin e Shteteve tĂ« Pavarura. NĂ« takimi, Ruçi shoqĂ«rohej nga Kryetari i Grupit Parlamentar tĂ« PartisĂ« Socialiste, Taulant Balla.

Ruçi shprehu mbështetjen për Zyrën e PNUD-it në Tiranë, si edhe për të zgjeruar më tej bashkëpunimin ekzistues dhe avancimin e synimeve të përbashkëta dhe programeve të bashkëpunimit midis qeverisë së Shqipërisë dhe PNUD-it.

“Ne shprehim besimin se prioritetet qĂ« po zbatojmĂ« nĂ«n “NjĂ« OKB” do tĂ« pĂ«rmbushin prioritetet e vendit, tĂ« pĂ«rfshira nĂ« programin e QeverisĂ« Shqiptare dhe StrategjisĂ« KombĂ«tare pĂ«r Zhvillimin dhe Integrimin 2015-2020. Ne pranojmĂ« se angazhimet pĂ«r qeverisjen demokratike, sundimin e ligjit dhe tĂ« drejtat e njeriut janĂ« tĂ« domosdoshme pĂ«r arritjen e QĂ«llimeve tĂ« Zhvillimit tĂ« QĂ«ndrueshĂ«m. NĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«, cilĂ«sia e qeverisjes dhe zbatimi i ligjit ka njĂ« rol tĂ« qartĂ« nĂ« avancimin ekonomik dhe tĂ« qĂ«ndrueshĂ«m”, tha Ruçi.

Në kuadrin e SDG-ve dhe axhendës 2030, Ruçi theksoi se qeveria shqiptare në bashkëpunim me misionin e Kombeve të Bashkuara në Tiranë, ka filluar zbatimin gjithëpërfshirës në përputhje me Strategjinë Kombëtare për Zhvillimin dhe Integrimin 2015-2020 dhe axhendën e integrimit të vendit në Bashkimin Europian.

Krahas kësaj, Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi, u ndal edhe tek reformat e miratuara nga Kuvendi i Shqipërisë duke vënë theksin tek ndryshimet kushtetuese në kuadër të reformimit të sistemit të drejtësisë dhe zbatimit të ligjit të Vetting-ut në sistemin e drejtësisë.

Shqipëria ka ratifikuar të gjitha konventat e OKB-së për të drejtat e njeriut

Në vijim të qëndrimit të tij në Gjenevë, Ruçi zhvilloi një takim me Kate Gilmore, zëvendëskomisionere e Lartë e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut në OKB. Ruçi e cilësoi si të rëndësishëm këtë takim, duke e përgëzuar angazhimin e Komisionerit të Lartë për të Drejtat e Njeriut dhe Zyrën e saj, për të mbështetur mekanizma të ndryshëm të monitorimit të të drejtave të njeriut në sistemin e Kombeve të Bashkuara.

“RitheksojmĂ« mbĂ«shtetjen e fuqishme pĂ«r punĂ«n e ZyrĂ«s sĂ« Komisionerit tĂ« LartĂ« dhe pavarĂ«sinĂ« e tij dhe pĂ«rpjekjet e vazhdueshme tĂ« OHCHR nĂ« avancimin e promovimit dhe mbrojtjes sĂ« tĂ« drejtave tĂ« njeriut. ShqipĂ«ria ka ratifikuar tĂ« gjitha konventat e OKB-sĂ« pĂ«r tĂ« drejtat e njeriut. TĂ« gjitha detyrimet lidhur me raportimin pĂ«r zbatimin e konventave pĂ«r tĂ« drejtat e njeriut adresohen nĂ« mĂ«nyrĂ« periodike, nĂ« pĂ«rputhje me detyrimet qĂ« dalin nga konventat. Respektimi i tĂ« drejtave tĂ« njeriut Ă«shtĂ« njĂ« mjet efektiv nĂ« ndĂ«rveprimet diplomatike nĂ« organizatat ndĂ«rkombĂ«tare dhe nĂ« krijimin e njĂ« imazhi pozitiv pĂ«r vendin. Ne theksojmĂ« angazhimin e institucioneve shqiptare pĂ«r pĂ«rmirĂ«simin e vazhdueshĂ«m tĂ« tĂ« drejtave tĂ« njeriut nĂ« pĂ«rputhje me detyrimet ndĂ«rkombĂ«tare. RitheksojmĂ« angazhimin e ShqipĂ«risĂ« pĂ«r tĂ« kontribuar nĂ« avancimin e tĂ« drejtave tĂ« njeriut dhe bashkĂ«punimin e plotĂ« brenda Mekanizmit tĂ« Rishikimit Periodik Universal (UPR). ShqipĂ«ria ka dhĂ«nĂ« njĂ« ftesĂ« tĂ« vazhdueshme pĂ«r tĂ« gjithĂ« zotĂ«ruesit e mandateve tĂ« Procedurave Speciale”, nĂ«nvizoi Kryetari i Kuvendit gjatĂ« takimit.

Ruçi vlerësoi rolin e Agjencive të Kombeve të Bashkuara në Shqipëri në promovimin e të drejtave të njeriut, si dhe ofrimin e mbështetjes për institucionet shqiptare për të arritur standarde më të mira në këtë fushë duke përgëzuar të gjitha iniciativat lidhur me reformën dhe efektivitetin e punës së Këshillit, të cilat do të përmirësojnë mënyrën e punës së NJDNJ në të ardhmen, ku edhe Shqipëria po kontribuon në reformën e KDNJ-së.

Gilmore nga ana e saj e vlerĂ«soi vendosmĂ«rinĂ« e ShqipĂ«risĂ« nĂ« lidhje me mbrojtjen e tĂ« drejtat e njeriut. “Ju falĂ«nderojmĂ« pĂ«r mbĂ«shtetjen qĂ« jepni KĂ«shillit tĂ« tĂ« Drejtave tĂ« Njeriut dhe zyrĂ«s sĂ« komisionerit tĂ« lartĂ« amerikan pĂ«r tĂ« drejtat e njeriut”, tha Gilmore.

Viti 2017 ishte viti i fundit i anëtarësimit të Shqipërisë si anëtar i Këshillit për të Drejtat e Njeriut. Në mandatin 3-vjeçar, Shqipëria ka luajtur një rol aktiv në vendimmarrjen e Këshillit, jo vetëm në lidhje me përmbajtjen e punës së KDNJ lidhur me prezantimin ose mbështetjen e rezolutave gjatë seancave të Këshillit, por edhe për çështjet e rëndësishme që lidhen me përmirësimin e mënyrës së operimit të KDNJ./m.m/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Maela Marini
Load More In Aktualitet
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…