Home Aktualitet VIDEO/ SHELL, Shqipëria përfiton më shumë nga marrëveshja e re

VIDEO/ SHELL, Shqipëria përfiton më shumë nga marrëveshja e re

11 min read
1
186

TIRANE, 21 Shkurt/ATSH-Arlinda Gjonaj/- Në kushtet kur kompanitë në fushën e kërkimi të naftës dhe gazit kanë rrudhur aktivitetin e tyre në të gjithë botën për shkak të rënies së çmimit të këtij produkti në tregjet ndërkombëtare, në Shqipëri, kompania holandeze SHELL, një ndër më të mëdhatë për kërkim nafte dhe gazi po angazhohet edhe në bllokun nr. 4 në juglindje të vendit pas kërkimeve që po kryen në blloqet nr. 2 dhe 3.

Një ditë më parë SHELL nga Berati nënshkroi marrëveshjen me qeverinë shqiptare.

Përgjegjësi i sektorit të gazit në ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë, Stavri Dhima në një intervistë për ATSH-në thotë se jemi shumë optimistë se aty do të kemi rezultate, pasi ka shumë të dhëna se kemi rezerva të konsiderueshme.

“Interesi qĂ« ka treguar SHELL pĂ«r tĂ« arritur njĂ« marrĂ«veshje Ă«shtĂ« njĂ« interes i bazuar dhe gjithĂ« zona e blloqeve 2 dhe 3 dhe zona e bllokut 4 Ă«shtĂ« njĂ« zonĂ« me perspektivĂ«. Interesi qĂ« tregon SHELL vjen pasi nga njĂ«sitĂ« profesionale teknike dhe shkencore tĂ« saj Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« vlerĂ«simi i tĂ« dhĂ«nave”, deklaron Dhima.

Kompania, shprehet ai, ka bazuar kërkesën e saj jo vetëm mbi të dhënat që ka pasur shteti shqiptar, por janë pasur në konsideratë dhe janë shfrytëzuar edhe të dhënat që ka bërë kompania austriake OMV, që është edhe ajo një nga kompanitë e mëdha të Europës në fushën e kërkimit të naftës dhe gazit.

Në këtë kontekst vlerësohet që interesi që ka treguar SHELL për të arritur një marrëveshje për kërkime në bllokun tre dhe katër është një marrëveshje e besuar.
Zyrtari i ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, shpjegon edhe se cili është interesi i kompanisë dhe cili është interesi i qeverisë shqiptare.
“MarrĂ«veshja e nĂ«nshkruar me kompaninĂ« SHELL Ă«shtĂ« njĂ« marrĂ«veshje me njĂ« interes tĂ« dyfishtĂ«, sepse Ă«shtĂ« njĂ« marrĂ«veshje e shkruar pas shumĂ« vitesh negociatash me SHELL”, shprehet ai.

Në këtë kontratë, sipas tij, janë parashikuar edhe terma të rinj, që nuk kanë qenë në kontratat e mëparshme për shkak edhe të një rishikimi të një amendimi apo ndryshimi që është bërë në ligjin bazë për hidrokarburet, i cili përcakton se mënyra si do të shpërndahen përfitimet nga zbulimi i mundshëm do të jenë të tilla që, që në fuçinë e parë, do të ketë përfitim edhe për shtetin, edhe për kompaninë.

“Kjo marrĂ«veshje vendos nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« drejtĂ«, tĂ« logjikshme, por edhe me interes reciprok, si interesat e kompanisĂ« SHELL, edhe tĂ« shtetit shqiptar”, deklaroi Dhima.

Madje, shton ai, në këtë marrëveshje përveç atyre përftimeve të mëdha që janë të parat, si punësimi apo interesa të tjera të bizneseve të ndryshme që lidhen me këto aktivitete, është shumë i rëndësishëm imazhi që krijohet.

“PĂ«r shkak edhe tĂ« ndryshimit tĂ« çmimeve tĂ« naftĂ«s, uljes nĂ« tregjet ndĂ«rkombĂ«tare nĂ« krahasim me 5-6 vite mĂ« parĂ«, interesi pĂ«r kĂ«rkim ose e thĂ«nĂ« ndryshe investimi qĂ« bĂ«jnĂ« kompanitĂ« pĂ«r investim Ă«shtĂ« rrudhur. Edhe vet Shell i ka rrudhur investimet nĂ« kĂ«rkim tĂ« naftĂ«s nĂ« shumĂ« vende tĂ« botĂ«s. Fakti qĂ« nĂ« ShqipĂ«ri jo vetĂ«m vazhdon ato qĂ« kishte, por dhe po hedh investime tĂ« reja, tregon qĂ« territori shqiptar i ofron SHELL-it njĂ« mundĂ«si shumĂ« tĂ« mirĂ« pĂ«r tĂ« dhĂ«nĂ« rezultate dhe njĂ«kohĂ«sisht kemi edhe anĂ«n tjetĂ«r qĂ« edhe qeveria shqiptare i ofron kondita dhe kushte qĂ« ajo tĂ« zhvillojĂ« biznesin e saj me sukses”, vuri nĂ« dukje Dhima.

Investimi që bëhet në fazën e kërkimit, sipas Dhimës, është i konsiderueshëm, por ai mund të rritet me rreth 50% nëse do të kemi rezultate pozitive.

“NĂ«se nĂ«pĂ«rmjet shpimit tĂ« puseve qĂ« do tĂ« bĂ«het nĂ« periudhĂ«n e dytĂ« dhe tĂ« tretĂ« do tĂ« kemi rezultat pozitiv nĂ« nxjerrje nafte dhe gazi, atĂ«herĂ« do tĂ« kalojmĂ« nĂ« njĂ« fazĂ« tjetĂ«r tĂ« prodhimit qĂ« parashikohet nĂ« marrĂ«veshje pĂ«r njĂ« periudhĂ« 25 vjeçare dhe ligji parashikon qĂ« nĂ« rast se zona paraqet interes shtohet edhe pĂ«r njĂ« periudhĂ« 5 vjeçare.

ShqipĂ«ria prej njĂ« shekulli ka demonstruar qĂ« ka territor naftĂ« gaz mbajtĂ«s dhe kjo Ă«shtĂ« vĂ«rtetuar mĂ« vonĂ« me zbulimin e vendburimeve nĂ« KuçovĂ«, Patos, MarinzĂ«, VisokĂ«, Gorisht, Kocul, Ballsh dhe Cakran dhe gjithĂ« vendburimet e tjera qĂ« ne i kemi sot nĂ« shfrytĂ«zim. Pra rezervat naftĂ« e gazmbajtĂ«se tĂ« ShqipĂ«risĂ« janĂ« tĂ« vĂ«rtetuara. Çështja shtrohet nĂ«se ka tĂ« tjera burime dhe a mund tĂ« zbulohen ato.

“Rezultatet e kĂ«rkimit nĂ« blloqet 2 dhe 3 nga kompania SHELL treguan se nĂ«pĂ«rmjet zbulimit nĂ« pusin 2 tĂ« Shpiragut u morĂ«n rezerva tĂ« konsiderueshme nĂ« periudhĂ«n e testit u tregua se kemi rezerva tĂ« konsiderueshme. Nga testimi i parĂ« nĂ« njĂ« periudhĂ« 2-3 ditore doli qĂ« kemi njĂ« prodhim prej 200-300 ton naftĂ« nĂ« ditĂ« dhe rreth 100 mijĂ« metra kub gaz nĂ« ditĂ«, qĂ« janĂ« sasi tĂ« konsiderueshme. TashmĂ« SHELL vazhdon me shpimin e puseve tĂ« tjera qĂ« do tĂ« vĂ«rtetojnĂ« pĂ«rfundimisht rezervat nĂ« kĂ«tĂ« zonĂ«, por do tĂ« bĂ«jnĂ« tĂ« mundur pastaj edhe kalimin nĂ« fazĂ«n e prodhimit industrial nĂ« kĂ«tĂ« zonĂ«”, deklaron Dhima.
Këtë vit Shqipëria shënon 100 vjetorin e gjetjes së naftës nga pusi i Drashovicës, në Vlorë, të rezervave industriale të naftës nga disa kompani italiane.

/a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Arlinda Gjonaj
Load More In Aktualitet
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…