Home Aktualitet VIDEO/ Shqipëria ka bërë gjithçka për të qenë në krah të Kosovës

VIDEO/ Shqipëria ka bërë gjithçka për të qenë në krah të Kosovës

28 min read
0
160

TIRANE, 16 Shkurt/ATSH/- Kryeministri Edi Rama në një intervistë të dhënë sot për Klan Kosova foli për politikën e jashtme të Shqipërisë, marrëdhëniet me Kosovën, Serbinë, Maqedoninë dhe Greqinë. Rama ndodhet në Kosovë për të marrë pjesë në kremtimet për 10-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës.

Në intervistën e dhënë Kryeministri Edi Rama nënvizoi se qeveria e Shqipërisë ka përcaktuar një politikë të jashtme bazuar te parimi zero probleme me fqinjët. Po ashtu, kryeministri theksoi se Shqipëria ka bërë gjithçka për të qenë në krah të Kosovës.

Rama për Demarkacionin: Do të çlirojë popullin e Kosovës

Pas arritjes së marrëveshjes mes dy presidentëve për Demarkacionin, atij të Kosovës, Hashim Thaçi dhe presidentit malazez Filip Vujanoviç, kryeministri Rama sqaroi edhe deklaratën e tij të pak ditëve më parë drejtuar kryeministrit kosovar, Ramush Haradinaj.

“Kam preferuar gjithmonĂ« qĂ« debatet me miqtĂ« e mirĂ« kĂ«tu nĂ« PrishtinĂ«, autoritetet, apo pĂ«rfaqĂ«suesit e popullit tĂ« KosovĂ«s, t’i bĂ«j nĂ« mĂ«nyrĂ« diskrete, sy mĂ« sy, por jo publikisht. Por çështja e Demarkacionit u kthye e Ă«shtĂ« edhe sot e gjithĂ« ditĂ«n nĂ« njĂ« ‘gur’ qĂ« rĂ«ndon çdo ditĂ« e mĂ« shumĂ« nĂ« qafĂ«n e KosovĂ«s”, u shpreh Rama.

Demarkacioni, vijoi ai, do të çlirojë popullin e Kosovës nga pengesa e tmerrshme dhe e paarsyeshme e vendosur nga Bashkimi Europian për të lëvizur në Europë, pasi sidoqoftë nuk ka qenë e drejtë që kjo lëvizje të kushtëzohet me demarkacionin.

“Nuk Ă«shtĂ« e drejtĂ«. madje e turpshme pĂ«r BE qĂ« shqiptarĂ«t e KosovĂ«s janĂ« i vetmi popull qĂ« nuk lĂ«viz lirisht, kur ka lĂ«vizur lirisht me pasaportĂ«n jugosllave”, deklaroi Rama.

Sipas tij, çështja e demarkacionit ka rrezikuar reputacionin e shtetit të Kosovës në arenën ndërkombëtare, besimin dhe mbështetjen e partnerëve strategjikë të shqiptarëve dhe të Kosovës si shtet i ri demokratik. Pasi, theksoi kryeministri, refuzimi për të ratifikuar është mungesë serioziteti i shtetit në raport me një angazhim ndërkombëtar.

“NdĂ«rkohĂ« qĂ« partnerĂ«t e KosovĂ«s dhe miqtĂ« e shqiptarĂ«ve janĂ« tĂ« angazhuar qĂ« tĂ« nxisin dialogun me SerbinĂ« dhe zgjidhjen e kĂ«tij problemi real, Demarkacioni Ă«shtĂ« njĂ« problemi i shpikur dhe Ă«shtĂ« njĂ« padrejtĂ«si ndaj njerĂ«zve tĂ« kĂ«tij vendi dhe tĂ« ardhmes”, u shpreh ai.

Rama tha se reagimi i tij publik erdhi pas ndeshjes me njĂ« mur shurdh. “Shpresoj shumĂ« qĂ« Kuvendi i KosovĂ«s tĂ« ratifikojĂ« kĂ«tĂ« marrĂ«veshje dhe tĂ« mbyllĂ« kĂ«tĂ« kapitull, qĂ« Ă«shtĂ« njĂ« kapitull qĂ« duhet mbyllur e harruar. Sepse, vijoi Rama ka ngritur njĂ« pikĂ«pyetje pa asnjĂ« arsye nĂ« sytĂ« e atyre qĂ« ngritĂ«n shtetin e KosovĂ«s.

“NjĂ« marrĂ«veshje e nĂ«nshkruar Ă«shtĂ« njĂ« angazhim ndĂ«rkombĂ«tar dhe tĂ« kthesh dhe tĂ« transferosh njĂ« problem tĂ« krijuar nga nevoja opozitare nĂ« qeverisje Ă«shtĂ« mungesĂ« serioziteti”, deklaroi kryeministri.

Marrëveshja e Shqipërisë me Greqinë, Rama: Nuk do të jetë një përsëritje e gabimeve të marrëveshjes së vjetër

Marrëveshja e qeverisë shqiptare me Greqinë do të jetë shumë herë më e mirë se ajo e nënshkruar në vitin 2009 pasi në të, sipas kryeministrit Rama, është cënuar integriteti territorial i Republikës së Shqipërisë.

Rama tha se pikërisht për këtë arsye e kemi ngritur këtë çështje me qeverinë greke.

“PĂ«r njĂ« periudhĂ« relativisht tĂ« gjatĂ« pala greke nuk ka dashur, sepse pala greke gjykonte qĂ« marrĂ«veshja e arritur nĂ« 2009-n duhej respektuar nga ShqipĂ«ria”, tha Rama.
Por shtoi ai në vitin 2015, Greqia pranoi të uleshim.

“NĂ« vitin 2015 kur pala greke hapi njĂ« procedurĂ« tenderimi dhe lidhje kontrate me dy kompani pĂ«r shpime nĂ« zonĂ«n naftĂ«mbajtĂ«se, kemi kĂ«rkuar me njĂ« notĂ« verbale tĂ« ministrisĂ« sĂ« Jashtme pezullimin e kĂ«tij procesi, bazuar nĂ« tĂ« drejtĂ«n ndĂ«rkombĂ«tare qĂ« pĂ«r sa kohĂ« ka njĂ« kontest nĂ« ujĂ«rat detare mes dy vendeve, asnjĂ«ra nga palĂ«t nuk ka tĂ« drejtĂ« tĂ« eksplorojĂ« pĂ«r llogari tĂ« vet”, shpjegoi kryeministri.

Aty vijoi ai, ishte momenti kur pala greke ka nisur të reflektojë nëse nuk mund të impononte në mënyrë të njëanshme ekzistencën e një marrëveshjeje, që ishte dhe është nul.

“Ne e kemi ngritur tensionin me palĂ«n greke, sepse nuk kemi pranuar tĂ« mbyllim sytĂ« apo heshtim, qoftĂ« pĂ«rballĂ« kĂ«tij problemi serioz qĂ« ka tĂ« bĂ«jĂ« me integritetin territorial tĂ« ShqipĂ«risĂ«, qoftĂ« pĂ«rballĂ« problemit tĂ« çështjes çame dhe tĂ« drejtat shqiptare qĂ« i takojnĂ« atij komuniteti, apo qoftĂ« pĂ«r disa çështje tĂ« tjera jo mĂ« pak tĂ« parĂ«ndĂ«sishme”, u shpreh ai.

Por Rama vuri në dukje se qeveria nuk ka bërë asnjë marrëveshje të re me palën greke.

NdĂ«rsa deklarata e opozitĂ«s se Greqia do tĂ« zgjerohet me 12 milje, pĂ«r kryeministrin Rama Ă«shtĂ« manipulim i qĂ«llimshĂ«m, sepse ata qĂ« kanĂ« nĂ«nshkruar marrĂ«veshjen e mĂ«parshme ndjehen sot nĂ« vĂ«shtirĂ«si. “MarrĂ«veshja e re nuk do tĂ« jetĂ« njĂ« pĂ«rsĂ«ritje e gabimeve tĂ« marrĂ«veshjes sĂ« vjetĂ«r”, deklaroi ai.

Marrëveshja me Greqinë, Rama: Bllokimi nga presidenti do të ishte një goditje e paprecedent e interesit kombëtar

Kryeministri Edi Rama shprehu besimin se presidenti Ilir Meta, nuk do tĂ« refuzonte t’i jepte plotfuqishmĂ«rinĂ« grupit negociator pĂ«r tĂ« arritur marrĂ«veshjen me GreqinĂ«. Sepse tha ai, do tĂ« ishte njĂ« goditje e paprecedent e interesit kombĂ«tar.

“Nuk mendoj se presidenti nĂ« kĂ«tĂ« rast refuzon. Presidenti ka tĂ« gjithĂ« tĂ« drejtĂ«n e vet qĂ« tĂ« qĂ«mtojĂ« me vĂ«mendjen mĂ« tĂ« madhe kĂ«tĂ« porces, duke u nisur nga fakti qĂ« procesi vjen nĂ« jetĂ« pas njĂ« rezultati qĂ« ishte absolutisht i padenjĂ« pĂ«r qeverinĂ« e mĂ«parshme dhe i dĂ«mshĂ«m pĂ«r ShqipĂ«rinĂ«. Nuk dua tĂ« mendoj se Presidenti Ă«shtĂ« pĂ«rfshirĂ« nĂ« ndonjĂ« axhendĂ« politike dhe Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« pjesĂ« e ndonjĂ« fronti pĂ«r ta dĂ«shtuar kĂ«tĂ« proces, pĂ«rkundrazi, besoj dhe dua tĂ« jetĂ« kĂ«shtu, qĂ« Presidenti me tĂ« drejtĂ«n e tij kĂ«rkon tĂ« jetĂ« i qartĂ« dhe i saktĂ«”, tha Rama.

Sa i takon pretendimeve në media, se Presidentit nuk i është paraqitur një listë me emra të grupit negociator, Rama sqaroi se nuk mund të ketë në këndvështrimin e tij, ngritje të një grupi negociator, pa marrë Ministri i Jashtëm autorizimin e Presidentit, sipas praktikës së njohur dhe legjislacionit.

“PavarĂ«sisht se Presidenti Ă«shtĂ« konsultuar me paraardhĂ«sit, pĂ«rfshirĂ« edhe Sali BerishĂ«n qĂ« Ă«shtĂ« kundĂ«rshtari i hapur publikisht i njĂ« marrĂ«veshje tĂ« re, pĂ«r arsye qĂ« janĂ« tĂ« mirĂ«kuptueshme, sipas meje, sepse marrĂ«veshja e re do tĂ« provojĂ« de fakto se e vjetra ishte humbĂ«se, nuk dua ta besoj se janĂ« konsulta tĂ« njĂ« fronti pĂ«r tĂ« dĂ«shtuar kĂ«tĂ« marrĂ«veshje, qĂ« do tĂ« ishte njĂ« goditje e paprecedent e interesit kombĂ«tar”, deklaroi Rama.

Ne, tha më tej Rama, kemi një moment të artë për të finalizuar teknikisht atë çka në parime të përgjithshme është dakordësuar.

Palët, tha Rama, janë dakordësuar që të ketë një marrëveshje të re, janë dakordësuar që për marrëveshjen e re të ketë një qasje të re, që do të përcaktojnë ekspertët që do të negociojnë.

“Jemi njĂ« hap nga finalizimi i njĂ« marrĂ«veshjeje historike qĂ« pĂ«rfundimisht pĂ«rcakton sovranitetin e ShqipĂ«risĂ« mbi territorin e vet dhe mbyll njĂ« kapitull prej 70 vitesh, ku herĂ« pas here e shkuara Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« problem i tĂ« ardhmes pĂ«r tĂ« ndĂ«rtuar njĂ« partneritet strategjik”, deklaroi Rama.

KĂ«tu vijoi Rama, Ă«shtĂ« momenti pĂ«r t’u sjellĂ« si shtet. Por, fatkeqĂ«sisht, tha ai, opozita nuk e ka kĂ«tĂ« qasje. “Do tĂ« ishte mirĂ« qĂ« opozita tĂ« vinte interesin kombĂ«tar dhe tĂ« shtetit mbi lojĂ«n e vet tĂ« brendshme apo edhe mbi faktin se mund tĂ« dalĂ« keq. Me Presidentin nuk diskutohet qĂ« duhet tĂ« jemi njĂ« shtet, njĂ« interes dhe njĂ« qasje”, theksoi kreu i qeverisĂ«.

Ne duhet të përcjellim mesazhin se, kur vjen puna për interesat kombëtare, vendi ynë është serioz.

“NĂ«se rrĂ«nohet ky proces nga njĂ« axhendĂ« politike qĂ« do tĂ« fuste presidentin nĂ« frontin kundĂ«r qeverisĂ«, do tĂ« pĂ«rbĂ«nte problem pĂ«r ne, sepse ne mbase nuk do tĂ« kishim sĂ«rish mundĂ«sinĂ«, qĂ« i kthen ShqipĂ«risĂ« dinjitetin e vet dhe sovranitetin e vet territorial”, vuri nĂ« dukje kryeministri.

Marrëveshja e 18 majit, Rama: I kam kërkuar Bashës të bashkëpunonte për integrimi

Kryeministri Edi Rama i është rikthyer sot sërish marrëveshjes së 18 majit me opozitën. Sipas Ramës, në 18 maj i ka kërkuar Lulzim Bashës që qeveria dhe opozita të jenë bashkë në qëndrimin para komunitetit ndërkombëtar për integrimin.

“Duhet njĂ« proces intensiv diplomatik me vendet anĂ«tare dhe kĂ«tu do tĂ« ishte mirĂ« qĂ« qeveria e opozita tĂ« ishin bashkĂ«. KĂ«tĂ« i kam kĂ«rkuar Lulzim BashĂ«s kur kĂ«rkonte drejtori e ministri. VetĂ«m kĂ«tu duhet tĂ« biem dakord, qĂ« para komunitetit ndĂ«rkombĂ«tar duhet tĂ« jemi nĂ« njĂ« zĂ«, pasi ShqipĂ«ria duhet tĂ« hapĂ« negociatat.

Gjithsesi, shtoi Rama, ka një përparim të vendit dhe gjasat janë që Shqipëria të hapë negociatat brenda këtij viti.

“Komisioni Europian tĂ« na japĂ« rekomandimin e pastĂ«r”, deklaroi Rama.

Sipas tij, nëse negociatat sot kanë një kërcënim në një shkallë të moderuar të ndonjë vendi, kërcënimin më të lartë e kanë nga vetë sjellja e opozitës në raport me jashtë.

Ndërsa i pyetur, nëse do ta rrezikonte qeverinë qëndrimi i opozitës, Rama tha se kjo qeveri nuk shkon për asnjë arsye dhe aq më pak nuk shkon, sepse kjo opozitë ka ndonjë arsye.

“NĂ«se ka njĂ« arsye tĂ« vetme qĂ« kjo qeveri mos tĂ« shkojĂ« Ă«shtĂ« kjo opozitĂ« qĂ« s’ka lidhje, por ajo qĂ« unĂ« po pĂ«rpiqem tĂ« them Ă«shtĂ« se qeveria po bĂ«n punĂ«t e saj. NĂ«se marrim rekomandimin e pastĂ«r nga KE, ne i kemi kryer detyrat e shtĂ«pisĂ«. Pra ShqipĂ«ria Ă«shtĂ« gati tĂ« hapĂ« negociatat”, theksoi kryeministri.

Shoh, vijoi Rama, që ka një errësim sysh edhe për marrëveshjen me Greqinë edhe në raport me negociatat, që është dëmtues.

Integrimi i shqiptarëve të Maqedonisë, Rama: Ka një avancim spektakolar të procesit

Duke folur për marrëdhëniet me Maqedoninë, Kryeministri Rama theksoi se me Maqedoninë problemi ishte aty, pavarësisht se ata para nesh bënin sikur nuk ishte.

Problemi, tha kryeministri, ishte shkelja e hapur e kushteve të barazisë mes maqedonasve dhe shqiptarëve, si dy popuj shtetformues në Maqedoni, po ku në fakt njëri popull ishte populli i shumicës që imponohej, dhe populli tjetër ishte i pakicës që përçahej.

Ne futëm, deklaroi Rama, axhendën e Ohrit në NATO, në dokumentin e Wellsit, marrëveshjen e Ohrit.

“Sot jemi nĂ« kushtet, ku ka njĂ« avancim spektakolar tĂ« procesit dhe ku ka njĂ« lidership nĂ« Maqedoni me njĂ« vizion europianist, qasje pozitive, pa ekuivok ndaj shqiptarĂ«ve dhe me njĂ« axhendĂ« qĂ« sfidon politikĂ«n shqiptare pĂ«r t’ u ngritur nĂ« njĂ« nivel tjetĂ«r. Po luhet me axhenda zhvillimi dhe integrimi qĂ« bazohet te vizioni dhe aftĂ«sia pĂ«r tĂ« udhĂ«hequr”, vuri nĂ« dukje Rama.

Serbia nuk do të mund të integrohet në BE, pa zgjidhur çështjen me Kosovën

Akuzave të ngritura në media, se kryeministri Rama dhe Vuçiç kanë vendosur të këmbejnë territoret, iu është përgjigjur kryeministri Rama nga Kosova.

“Ka njĂ« tension tĂ« madh nĂ« ShqipĂ«ri nĂ« politikĂ«n shqiptare, sepse reforma nĂ« drejtĂ«si ka filluar tĂ« tundi pak nga pak themelet e sistemit tĂ« drejtĂ«sisĂ« qĂ« janĂ« tĂ« lidhura nĂ«n dhe, me tunelet qĂ« lidhin sistemin e drejtĂ«sisĂ« me partitĂ« politike dhe me njerĂ«z tĂ« rĂ«ndĂ«sishĂ«m nĂ« partitĂ« politike. Ndaj dhe gjetja e njĂ« tradhtari, apo shpallja e njĂ« lufte, janĂ« receta qĂ« i njeh bota pĂ«r tĂ« manipuluar njerĂ«zit”, theksoi Rama.

Sipas tij, nuk ka asnjë lloj mundësie a shansi, në qiell as në tokë, që me presidentin e Serbisë të vendosim për çfarëdo lloj gjëje që lidhet me Kosovën.

“Ajo qĂ« unĂ« them copĂ« dhe hapur Ă«shtĂ« qĂ« problemi mes SerbisĂ« dhe KosovĂ«s Ă«shtĂ« njĂ« problem qĂ« do kurajo e vendosmĂ«ri dhe marrjen pĂ«rsipĂ«r edhe tĂ« njĂ« dhimbjeje nga tĂ« dy anĂ«t pĂ«r ta zgjidhur. Nuk kanĂ« pĂ«r ta zgjidhur ndĂ«rkombĂ«tarĂ«t, nĂ«se nuk e zgjidhin shqiptarĂ«t me serbĂ«t, kam parasysh qeverinĂ« e SerbisĂ« dhe KosovĂ«s”, deklaroi kryeministri.

Kryeministri u ndal edhe tek strategjia e Komisionit Europian për vendet e Ballkanit Perëndimor, për të cilën theksoi se Serbia nuk do të mund të integrohet në BE, pa zgjidhur çështjen me Kosovën, dhe se Shqipëria është më para në procesin e integrimit pasi ka vijuar zbatimin e reformës në drejtësi, në kushtet që Malit të Zi dhe Serbisë iu është kërkuar të nisin këtë reformë.

“ËshtĂ« e qartĂ« se nuk ka njĂ« datĂ«. Ka njĂ« horizont qĂ« Ă«shtĂ« viti 2025. Por, ajo datĂ« pĂ«r SerbinĂ« Ă«shtĂ« e lidhur me KosovĂ«n. NĂ«se nuk e njeh KosovĂ«n kĂ«shtu siç Ă«shtĂ«, dhe Kosova qĂ«ndron nĂ« kĂ«tĂ« pozicion, do tĂ« jetĂ« njĂ« lidhje pĂ«r tĂ« dyja palĂ«t. Zgjidhja, mendoj unĂ«, i takon udhĂ«heqjes sĂ« KosovĂ«s dhe lidershipit tĂ« SerbisĂ«”, tha Rama.

UnĂ« besoj shumĂ«, vijoi kryeministri, se serbĂ«t e shqiptarĂ«t kanĂ« mundĂ«sinĂ« dhe interesin tĂ« bĂ«jnĂ« sĂ« bashku atĂ« qĂ« bĂ«nĂ« francezĂ«t me gjermanĂ«t. “TĂ« lĂ«nĂ« pas historinĂ« e tĂ« ndĂ«rtojnĂ« tĂ« ardhmen sĂ« bashku pĂ«r interesin e secilit”, deklaroi Rama.

NdĂ«rsa, sa i pĂ«rket integrimit mĂ« tĂ« shpejtĂ« tĂ« SerbisĂ« nĂ« BE, Rama tha se Serbia nuk ka pĂ«r tĂ« hyrĂ« kurrĂ« para nesh. “UnĂ« jam i bindur pĂ«r kĂ«tĂ«, nĂ« rastin mĂ« tĂ« mirĂ« do tĂ« hyjĂ« sĂ« bashku me ne, sepse ne me hapjen e negociatave do tĂ« progresojmĂ« shumĂ« me reforma”, bĂ«ri tĂ« ditur ai.

“Strategjia i kĂ«rkon SerbisĂ« e Malit tĂ« Zi njĂ« plan veprimi pĂ«r refomĂ«n nĂ« drejtĂ«si, ndĂ«rkohĂ« ne e kemi kryer nga pikĂ«pamja legjislative”, u shpreh Rama.

/a.gjonaj/ /r.e/

 

r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Arlinda Gjonaj
Load More In Aktualitet
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…