Home Ceshtjet Sociale VIDEO/Abuzimet me ndihmën ekonomike, për tu lehtësuar nga taksat

VIDEO/Abuzimet me ndihmën ekonomike, për tu lehtësuar nga taksat

7 min read
0
639

TIRANË, 27 Shkurt/ATSH-Arbi Fortuzi/ – NjĂ« nga shkaqet kryesore qĂ« familje tĂ« ndryshme kanĂ« pĂ«rfituar nga skema e ndihmĂ«s ekonomike duke mos e merituar atĂ« ka qenĂ« pĂ«r shkak tĂ« shmangies sĂ« taksave tĂ« pushtetit vendor si dhe njĂ« sĂ«rĂ« lehtĂ«sirash tĂ« tjera.

Gjatë një interviste për Agjencinë Telegrafike Shqiptare, zv. Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Adriana Jaku, bëri të ditur se në pesë ditë janë regjistruar 1000 intervista pune, nga persona të cilët janë shpallur jo fitues të ndihmës ekonomike.

PĂ«r rastet abuzive, Jaku nĂ«nvizoi se janĂ« gjetur raste ku familje me disa makina janĂ« kapur si pjesĂ« e skemĂ«s. “Arsyet qĂ« ndodh kjo Ă«shtĂ« fakti se kĂ«to familje pĂ«rfitonin lehtĂ«sira tek pagesa energjisĂ« elektrike, tek vaksinimi, tek bursat nĂ« shkollĂ«, apo mĂ«njanim nga taksa tĂ« pushtetit vendorĂ«, apo kompensime apo lehtĂ«sira tĂ« tjera, tĂ« cila ata pĂ«rfitonin nga subjektivizmi qĂ« i jepnin administratorĂ«t social nĂ« zonĂ«”, tha Jaku.

Ri-integrimi në skemë:

“Si çdo sistem i ri, edhe sistemi i mbĂ«shtetjes sociale i ndihmĂ«s ekonomike ka marzhin e tij tĂ« gabimit, qĂ« duhet theksuar se Ă«shtĂ« minimalist. PĂ«rmes kĂ«tij sistemi shmanget abuziviteti njerĂ«zor, si dhe favorizohen familjet mĂ« tĂ« varfra. ËshtĂ« njĂ« sistem i tĂ«ri i digjitalizuar dhe i projektuar pĂ«r tĂ« fituar familjet nĂ« nevojĂ«. Ajo qĂ« po ndodh kĂ«to dy muaj Ă«shtĂ« se nĂ« janĂ« krijuar tre lista, familje fituese dhe masa pĂ«rkatĂ«se e pĂ«rfitimit nga skema. Familje tĂ« cilat janĂ« refuzuar dhe qĂ« janĂ« larguar nga skema dhe familje jo fituese. PĂ«r familjet jo fituese, ne sugjerojmĂ« tĂ« ri-aplikojnĂ« çdo fillim muaji nga data 1-10 tĂ« çdo muaji dhe brenda datĂ«s 20 tĂ« po atij muaji. ËshtĂ« e rĂ«ndĂ«sishme tĂ« kuptohet qĂ« ka rĂ«ndĂ«si tĂ« madhe vetĂ«deklarimi pranĂ« zyrĂ«s sĂ« administratorit shoqĂ«ror tĂ« njĂ«sisĂ« administrative qĂ« ka vendbanimi, ta plotĂ«sojnĂ« dhe ta firmosin atĂ«. Ky vetĂ«deklarim hidhet nĂ« sistem nga KĂ«shilli Bashkiak merret vendimi brenda datĂ«s 20 tĂ« atij muaji. Pas kĂ«saj procedure, kemi dhe kontrollin qĂ« bĂ«het nĂ« terren, si pĂ«r familjet qĂ« kanĂ« fituar dhe pĂ«r ato qĂ« nuk kanĂ« fituar mbi vĂ«rtetĂ«sinĂ« e formularit dhe mĂ« pas i lidhet ose jo pĂ«rfitimi i ndihmĂ«s ekonomike me masĂ«n pĂ«rkatĂ«se”, tha Jaku.

Ajo bĂ«ri tĂ« ditur se ka dhe njĂ« mundĂ«si tĂ« dytĂ« pĂ«r tĂ« pĂ«rfituar ndihmĂ« ekonomike. “PĂ«r tĂ« gjitha familjet qĂ« nuk u kualifikuan si fituese nga sistemi Ă«shtĂ« fondi qĂ« Ministria e ShĂ«ndetĂ«sie pĂ«r Mbrojtjen Sociale i ka kaluar bashkisĂ«. Ky fond ka qenĂ« 3% dhe sot Ă«shtĂ« 6%. NĂ« kĂ«tĂ« rast KĂ«shilli Bashkiak harton listĂ«n e familjeve qĂ« do mbĂ«shteten me kĂ«to fond. Kjo listĂ« hartohet sipas kritereve qĂ« vendos vetĂ« KĂ«shilli Bashkiak dhe nĂ« sajĂ« tĂ« njĂ« kontrolli nĂ« terren tĂ« vĂ«rtetĂ«sisĂ« sĂ« deklarimit”, tha Jaku.

“PavarĂ«sisht nga se çfarĂ« diskutohet nĂ« media, ka dhe Bashki qĂ« pĂ«rmes skemĂ«s sĂ« re qĂ« kanĂ« pĂ«suar rritje tĂ« numrit tĂ« familjeve pĂ«rfituese krahasuar me dhjetorin e vitit 2017. KĂ«shtu janĂ« Bashkia e Maliqit, SarandĂ«s, Devollit e DivjakĂ«s”, vijoi zv. Ministrja Jaku.

Sipas saj, janĂ« ngritur pune pĂ«r tĂ« kontrolluar çdo rast ku sistemi mund tĂ« jetĂ« gabuar. “JanĂ« ngritur grupe pune nĂ« terren pĂ«r tĂ« verifikuar çdo rast si pĂ«r ato qĂ« kanĂ« pĂ«rfituar, ashtu dhe pĂ«r ata që  nuk kanĂ« pĂ«rfituar, pĂ«r tĂ« parĂ« vĂ«rtetĂ«sinĂ« e deklaratave”, vijoi ajo.

Rastet e pĂ«rfitimit tĂ« ndihmĂ«s ekonomike nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« padrejtĂ« nga ana e qytetarĂ«ve, janĂ« bĂ«rĂ« publike edhe nga kreu i qeverisĂ« Edi Rama, nĂ«pĂ«rmjet statuseve tĂ« tij nĂ« rrjetin social “Facebook”./e.caushi/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Arbi Fortuzi
Load More In Ceshtjet Sociale
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…