Home Artikuj te Tjere IOM NIS ZBATIMIN E PROJEKTIT PËR VLERËSIMIN E SITUATËS SË TRAFIKIMIT NË BALLKANIN PERËNDIMOR

IOM NIS ZBATIMIN E PROJEKTIT PËR VLERËSIMIN E SITUATËS SË TRAFIKIMIT NË BALLKANIN PERËNDIMOR

6 min read
0
134

IOM NIS ZBATIMIN E PROJEKTIT PËR VLERËSIMIN E SITUATËS SË TRAFIKIMIT NË BALLKANIN PERËNDIMOR

TIRANË, 16 Dhjetor/ATSH/-. IOM, Organizata BotĂ«rore pĂ«r Emigracionin ka nisur se fundmi zbatimin e projektit “KĂ«rkim pĂ«r vlerĂ«simin e nevojave: Situata Rajonale KundĂ«r Trafikimit nĂ« Ballkanin PerĂ«ndimor”. Ky projekt ka pĂ«r qĂ«llim kryerjen e njĂ« analize tĂ« plotĂ« tĂ« situatĂ«s kundĂ«r trafikimit dhe vlerĂ«simin e nevojave aktuale tĂ« rajonit. Projekti kĂ«rkon tĂ« gjenerojĂ« platformĂ«n e nevojshme pĂ«r tĂ« pĂ«rmirĂ«suar legjislacionin aktual, programet kombĂ«tare dhe ndĂ«rkufitare qĂ« adresojnĂ« çështjen e trafikimit tĂ« qenieve njerĂ«zore nĂ« rajon. Ai financohet nga IOM dhe plotĂ«sohet nga fondet e QeverisĂ« sĂ« ItalisĂ« pĂ«rmes AmbasadĂ«s nĂ« SarajevĂ«.
Kjo u bĂ« e ditur gjatĂ« njĂ« konferencĂ« pĂ«r shtyp tĂ« mbajtur pak ditĂ« mĂ« parĂ« nĂ« Bosnje-HercegovinĂ« nga Fahrudin Radončić, Ministri i SigurisĂ« sĂ« BosnjĂ«s dhe HercegovinĂ«s, Ruggero Corrias, Ambasadori i ItalisĂ« nĂ« BosnjĂ« e HercegovinĂ«, dhe Gianluca Roço, Koordinator Rajonal i IOM pĂ«r Ballkanin PerĂ«ndimor .
NĂ« konferencĂ«n pĂ«r shtyp, Ministri i SigurisĂ« sĂ« Bosnje-HercegovinĂ«s, Fahrudin Radončić, u shpreh se “Trafikimi i qenieve njerĂ«zore pĂ«rbĂ«n njĂ« krim tĂ« rĂ«ndĂ« dhe dhunim tĂ« tĂ« drejtave tĂ« njeriut. MbĂ«shtetja nga organizatat ndĂ«rkombĂ«tare dhe prezencat e tjera tĂ« huaja nĂ« vend Ă«shtĂ« strategjik dhe ishte e nevojshme pĂ«r tĂ« trajtuar mĂ« mirĂ« kĂ«tĂ« çështje”.
Nga ana e tij, ambasadori i ItalisĂ« , Ruggero Corrias, deklaroi se trafikimi i qenieve njerĂ«zore Ă«shtĂ« njĂ« krim i cili krijon tragjedi. “Tragjedi tĂ« tilla i prekin tĂ« gjithĂ« dhe jo vetĂ«m viktimat e trafikimit. Prandaj, Italia Ă«shtĂ« e pĂ«rfshirĂ« nĂ« luftĂ«n kundĂ«r njĂ« krimi tĂ« tillĂ« dhe mbĂ«shtet pĂ«rpjekjet e vendeve tĂ« tjera nĂ« trajtimin e kĂ«saj çështjeje, gjithashtu duke lehtĂ«suar harmonizimin dhe zbatimin praktik tĂ« standarteve dhe rregullave tĂ« ndryshme tĂ« pĂ«rcaktuara nga institucionet ndĂ«rkombĂ«tare” tha ai.
Duke prezantuar projektin Koordinatori Rajonal i IOM pĂ«r Ballkanin PerĂ«ndimor dhe Shef i Misionit nĂ« Bosnje dhe HercegovinĂ«, Gianluca Roço, tha se “Karakteristikat e trafikimit tĂ« qenieve njerĂ«zore nĂ« rajon kanĂ« ndryshuar nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« vazhdueshme gjatĂ« viteve tĂ« shkuara, kohĂ«t e fundit pĂ«r shkak tĂ« liberalizimit tĂ« vizave. Projekti dĂ«shiron tĂ« analizojĂ« tendencat e reja, ajo qĂ« ndodh dhe cfarĂ« Ă«shtĂ« e nevojshme nĂ« çdo vend tĂ« Ballkanit PerĂ«ndimor dhe nĂ« nivel rajonal pĂ«r tĂ« luftuar kĂ«tĂ« fenomen nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« efektive”.
Gjithashtu gjatë konferencës u theksua se vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një histori si vende të origjinës, tranzitit dhe destinacionit të viktimave të trafikimit të qenieve njerëzore. Zgjerimi i kufijve të BE-së dhe regjimi i liberalizimit të vizave kanë krijuar një ndryshim në flukset e migracionit të parregullt. Këto flukse të reja të migracionit paraqesin rreziqe aktuale si për vendet e Ballkanit Perëndimor ashtu edhe për anëtarët e Bashkimit Evropian.
Një mekanizëm gjithëpërfshirës bazuar në koordinimin ndërkufitar brenda një kuadri rajonal mund të trajtojë fenomenin e trafikimit njerëzor në mënyrë efektive duke identifikuar siç duhet autorët e krimit dhe viktimat, si dhe duke i referuar ato tek agjencitë përkatëse kombëtare. /i.s/./a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Almarina Gegvataj
Load More In Artikuj te Tjere
Comments are closed.

Check Also

VIDEO/Abuzimet me ndihmën ekonomike, për tu lehtësuar nga taksat

TIRANË, 27 Shkurt/ATSH-Arbi Fortuzi/ – NjĂ« nga shkaqet kryesore qĂ« familje tĂ« ndrysh…