Home Art, Kulture dhe Argetim Miratohen 12 zona të mbrojtura për monumentet e kulturës

Miratohen 12 zona të mbrojtura për monumentet e kulturës

6 min read
0
243

TIRANE, 16 NĂ«ntor /ATSH/ – KĂ«shilli KombĂ«tar i Restaurimeve me propozim tĂ« Institutit tĂ« Monumenteve tĂ« KulturĂ«s,  ka miratuar zonat e mbrojtura pĂ«r 12 objekte me status monument kulture.

Me anë të këtij vendimi, për monumentet e kulturës përcaktohet një sipërfaqe toke ose trualli përreth, si zonë mbrojtëse, në përputhje me vlerat e tyre arkitektonike, me përshtatshmërinë e tyre urbanistiko-estetike, me rrethinën si dhe me rrethanat ekologjike.

12 zonat e mbrojtura të miratuara së fundmi i shtohen listës prej 89 zonave të tjera të monumenteve të kulturës të shpallura  përgjatë periudhës 2014-2017  nga Instituti i Monumenteve dhe Ministria e Kulturës.
Mbrojtja e zonave përreth objekteve të trashëgimisë ka qenë një ndër masat e para që ministrja Mirela Kumbaro ndërmori në mandatin të saj të parë në krye të Ministrisë së Kulturës duke pezulluar edhe lejet zhvilllimore që preknin këto zona për shkak të gjendjes alarmante që paraqitej 4 vjet më parë.

Tashmë zonat përreth objekteve të trashëgimisë mbrohen si pasuri publike dhe si pjesë përbërëse e panoramës dhe e peizazhit natyror, i cili ndihmon në ruajtjen dhe evidentimin e Trashëgimisë Kulturore.

Përmasat e zonës mbrojtëse përcaktohen pas një studimi të bërë nga Instituti i Monumenteve të Kulturës, me qëllim mbrojtjen e territorit përreth monumentit të kulturës, ku ndalohet çdo lloj ndërhyrjeje me karakter ndërtimor.

Lista e Zonave të Mbrojtura të Monumenteve të Kulturës të miratuara në mbledhjen e Këshillit Kombëtar të Restaurimeve janë:

1.Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur“Kisha e ShĂ«n MĂ«hillit”, Vithkuq, Korçë
2.Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur“UjĂ«sjellĂ«si i Vranishtit”, fshati Vranisht, Bashkia VlorĂ«
3.Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e Bratajt”, fshati Brataj, Bashkia VlorĂ«
4.Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e FrĂ«ngut”  fshati GjorĂ«m, Bashkia VlorĂ«
5.Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e Kaurit (frĂ«ngut)” fshati Poshnje, Bashkia Ura Vajgurore
6. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e TamarĂ«s mbi lumin Cemi i Vuklit dhe Hani pranĂ« saj”, fshati TamarĂ« Kelmend, Bashkia ShkodĂ«r
7. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e VashĂ«s”, fshati Klos, Bashkia Mat
8. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “UjĂ«sjellĂ«si i BĂ«nçës”, fshati BĂ«nçë, Bashkia TepelenĂ«,
9. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e Kamares”, nĂ« Fshatin MirakĂ«, Bashkia Librazhd
10. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e Mesit mbi PĂ«rroin e Kirit Mes”, Bashkia ShkodĂ«r
11. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Ura e Zotos”, Vithkuq, Bashkia Korçë
12. Miratimin e propozimit tĂ« IMK-sĂ« pĂ«r shpallje tĂ« ZonĂ«s sĂ« Mbrojtur “Kisha e ShĂ«n MĂ«risĂ«, Vithkuq” Bashkia Korçë. /a.a/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Adela Alla
Load More In Art, Kulture dhe Argetim
Comments are closed.

Check Also

KINEMA – PesĂ« gjigantĂ« pĂ«r filmin mĂ« tĂ« mirĂ« tĂ« huaj pĂ«r çmimin Oscar

LOS ANXHELES, 4 mars /ATSH-ANSA/ – NĂ« kĂ«tĂ« pesĂ«she pĂ«r filmin mĂ« tĂ« mirĂ« tĂ« huaj pĂ«r…