Home Ceshtjet Sociale Ndryshimet thelbësore për kandidatët e doktoraturës dhe titujve shkencorë

Ndryshimet thelbësore për kandidatët e doktoraturës dhe titujve shkencorë

11 min read
1
215

Universiteti i Tiranës, Fakulteti Histori-Filologji

TIRANË, 26 Shkurt/ATSH/ Z.Tosku/ – Pas katĂ«r vitesh bllokim kĂ«tĂ« vit janĂ« hapur aplikimet pĂ«r studimet doktorale, duke sjellĂ« edhe ndryshime thelbĂ«sore nĂ« titujve shkencorĂ«, por jo vetĂ«m.

NĂ« aktin nĂ«nligjor tĂ« ligjit pĂ«r arsimin e lartĂ«, KĂ«shilli i Ministrave ka miratuar kriteret pĂ«r fitimin e gradĂ«s shkencore “doktor”, si dhe standardet pĂ«r titujt akademikĂ« “Profesor i Asociuar” dhe “Profesor”. Me ligjin e ri tĂ« arsimit, studimet doktorate integrohen me kĂ«rkimin shkencor e po ashtu sjell njĂ« ndryshim rrĂ«njĂ«sor nĂ« mĂ«nyrĂ«n se si do tĂ« menaxhohen ato nga universitetet. Sikurse ishte deklaruar edhe nga vetĂ« kryeministri i vendit dhe vetĂ« ministrja e Arsimit qĂ«, njĂ« profesor i asociuar nuk do tĂ« udhĂ«hiqte shumĂ« kandidatĂ« doktorantĂ«, me aktin nĂ«nligjor tĂ« miratuar numri i tyre do tĂ« shkojĂ« nga 5 dhe 7 kandidatĂ« maksimalisht dhe deri nĂ« 3 doktorantĂ« nĂ« rastet kur udhĂ«heqĂ«si Ă«shtĂ« i angazhuar me kohĂ« tĂ« pjesshme nĂ« fakultet. MĂ« parĂ« profesorĂ«t merrnin pĂ«rsipĂ«r tĂ« udhĂ«hiqnin deri në 40 doktorantĂ« nĂ« njĂ« grup kĂ«rkimor.

Lidhur me kriteret pĂ«r doktorantĂ«t, kĂ«ta tĂ« fundit pĂ«rpara se tĂ« mbrojnĂ« tezĂ«n, duhet tĂ« kenĂ« minimalisht tre referime nĂ« veprimtari shkencore ndĂ«rkombĂ«tare si dhe tĂ« ketĂ« botuar po aq artikuj nĂ« revista shkencore prestigjioze. Sakaq, do tĂ« jetĂ« fakulteti ai qĂ« me anĂ« tĂ« njĂ« rregulloreje tĂ« posaçme qĂ« do tĂ« pĂ«rcaktojĂ« kriteret specifike, qĂ« kanĂ« tĂ« bĂ«jnĂ« me vijimin e projektit kĂ«rkimor, kushtet qĂ« duhet tĂ« plotĂ«sojĂ« kandidati pĂ«r t’u pranuar, afatet e pagesĂ«s apo edhe ndĂ«rprerjen, apo pezullimin e studimeve. Paraprakisht, fakultetet dhe departamentet ofrojnĂ« programet e studimit, pĂ«r tĂ« cilat kandidati aplikon individualisht dhe nĂ« fund harton edhe disertacionin sipas formatit qĂ« parashikohet nĂ« rregullore.

QĂ« njĂ« kandidati t’i jepet grada shkencore, sĂ« pari teza finale kalon nĂ« departament, i cili brenda dy javĂ«sh e vlerĂ«son dhe ia pĂ«rcjell komisionit pĂ«r dhĂ«nien e gradĂ«s “Doktor”. NĂ«se ky i fundit e vlerĂ«son pozitivisht, ngre jurinĂ«, e cila, nga ana e saj, vlerĂ«simin ia rinis komisionit e mĂ« pas dekanit, i cili i vĂ« vulĂ«n pĂ«rfundimtare.

“Profesor i asociuar” dhe “Profesor”

TĂ« gjithĂ« lektorĂ«t, qĂ« kanĂ« sĂ« paku pesĂ« vite qĂ« kanĂ« mbrojtur doktoraturĂ«n, mund tĂ« kandidojnĂ« pĂ«r titullin “Profesor i Asociuar”. Por mĂ« parĂ« ai duhet tĂ« ketĂ« plotĂ«suar tre kushte: tĂ« ketĂ« zhvilluar njĂ« cikĂ«l tĂ« plotĂ« leksionesh, tĂ« paktĂ«n nĂ« njĂ« lĂ«ndĂ« pĂ«r tre vjet, mimimalisht 5 vite pĂ«rvojĂ« si dhe tĂ« zotĂ«rojë njĂ« nga pesĂ« gjuhĂ«t e huaja tĂ« BE-sĂ«.

PĂ«r kandidatĂ«t pĂ«r ProfesorĂ« tĂ« Asociuar numri i botimeve shkencore e referimeve nĂ« revista ndĂ«rkombĂ«tare Ă«shtĂ« sĂ« paku pesĂ«. NdĂ«rkaq, ProfesorĂ«t e Asociuar duhet tĂ« zhvillojnĂ« minimalisht pesĂ« vite mĂ«sim nĂ« auditore pĂ«r tĂ« aplikuar pĂ«r marrjen e titullit “Profesor”. PĂ«r kĂ«ta tĂ« fundit, rregullat janĂ« mĂ« tĂ« forta. Ata duhet tĂ« jenĂ« titullarĂ« lĂ«nde, ose udhĂ«heqĂ«s tĂ« veprimtarisĂ« shkencore pĂ«r 5 vite akademike, 8 vite punĂ« me kohĂ« tĂ« plotĂ« pas gradĂ«s “doktor”, sĂ« paku dy doktorata tĂ« pĂ«rfunduara, si dhe tĂ« jenĂ« tĂ« aftĂ« pĂ«r leksione nĂ« njĂ« nga pesĂ« gjuhĂ«t e BE-sĂ«.

PĂ«r tĂ« marrĂ« gradĂ«n “Doktor”, kandidati duhet tĂ« ketĂ« realizuar si autor i parĂ« ose i dytĂ«, kur autori i parĂ« Ă«shtĂ« udhĂ«heqĂ«si shkencor, sĂ« paku 3 (tre) referime, 2 (dy) nga tĂ« cilat tĂ« jenĂ« mbajtur nĂ« veprimtari shkencore ndĂ«rkombĂ«tare (simpozium, konferencĂ«, kongres), nĂ« njĂ« nga vendet anĂ«tare tĂ« Bashkimit Europian, OECD-sĂ« ose G20-s, tĂ« pranuara nĂ« bazĂ« tĂ« njĂ« vlerĂ«simi paraprak shkencor dhe tĂ« botuara nĂ« “Proceedings”, tĂ« indeksuar me kod ISBN ose ISSN.

Të ketë botuar, së paku, tre artikuj shkencorë në revista shkencore, nga të cilët dy të jenë botuar ose pranuar për botim në revista të indeksuara të vendeve të OECD-së, BE-së ose G20-s, me bord editorial, ku, së paku, në njërin prej tyre të jetë autor i parë dhe në tjetrin autor i dytë.

PĂ«r titullin “Profesor i Asociuar”, kandidati duhet tĂ« ketĂ« zhvilluar njĂ« cikĂ«l tĂ« plotĂ« leksionesh pĂ«r sĂ« paku, njĂ« lĂ«ndĂ«, pĂ«r tre vite akademike. Duhet tĂ« ketĂ« gjithashtu, pĂ«rvojĂ« pune si personel akademik me kohĂ« tĂ« plotĂ« pĂ«r njĂ« periudhĂ«, sĂ« paku, pesĂ« vjeçare, me apo pa ndĂ«rprerje, ose me kohĂ« tĂ« pjesshme si lektor, pĂ«r njĂ« periudhĂ« tetĂ« vjeçare akademike, me apo pa ndĂ«rprerje, pas fitimit tĂ« gradĂ«s shkencore “Doktor”. Po kĂ«shtu, duhet edhe zotĂ«rimi i njĂ« prej pesĂ« gjuhĂ«ve tĂ« huaja tĂ« pranuara nga BE-ja.

PĂ«r titullin “Profesor”, kandidati duhet të ketĂ« qenĂ« titullar lĂ«nde ose moduli dhe udhĂ«heqĂ«s i veprimtarisĂ« shkencore pĂ«r njĂ« periudhĂ«, jo mĂ« tĂ« shkurtĂ«r se pesĂ« vite akademike. TĂ« jetĂ« ose tĂ« ketĂ« qenĂ« i punĂ«suar si personel akademik me kohĂ« tĂ« plotĂ« si lektor pĂ«r njĂ« periudhĂ« tetĂ« vjeçare akademike, pas fitimit tĂ« gradĂ«s shkencore “Doktor”, ose me kohĂ« tĂ« pjesshme, si lektor, pĂ«r njĂ« periudhĂ« dymbĂ«dhjetĂ« vjeçare akademike pas fitimit tĂ« gradĂ«s shkencore “Doktor”. Gjithashtu, duhet tĂ« ketĂ« udhĂ«hequr, tĂ« paktĂ«n, dy doktorata, tĂ« pĂ«rfunduara. NĂ« rast se kandidati ka ushtruar veprimtarinĂ« e tij akademike shkencore pranĂ« njĂ« njĂ«sie kryesore me mĂ« pak se dyzet vetĂ« personel akademik me kohĂ« tĂ« plotĂ«, nĂ« momentin e aplikimit tĂ« ketĂ« udhĂ«hequr, tĂ« paktĂ«n, njĂ« doktoratĂ« tĂ« pĂ«rfunduar. SĂ« fundmi, tĂ« jetĂ« zotĂ«rues i gjuhĂ«s sĂ« huaj, tĂ« pranuar nga BE-ja. /a.g/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Zina Tosku
Load More In Ceshtjet Sociale
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…