Home Kryesor Vettingu, sfida e radhës në Kushtetuese

Vettingu, sfida e radhës në Kushtetuese

10 min read
0
327

TIRANË, 8 Qershor/ATSH/- Ligji i vettingut, qĂ« pritet tĂ« nisĂ« sĂ« shpejti nga zbatimi me konstituimin e organeve tĂ« rivlerĂ«simit, do duhet tĂ« pĂ«rballet sĂ«rish nĂ« gjykatĂ« me ankimimin e radhĂ«s. Komuniteti i gjyqtarĂ«ve, qĂ« preket direkt nga zbatimi i kĂ«tij ligji, nuk dorĂ«zohet dhe i Ă«shtĂ« drejtuar pĂ«rsĂ« eri GjykatĂ«s Kushtetuese me padinĂ« e radhes, ku ankimon disa nene tĂ« tjera tĂ« ligjit, qĂ« konsiderohet dhe thelbi i reformĂ«s kushtetuese. Kjo Ă«shtĂ« hera e tretĂ« qĂ« trupa kushtetuese do tĂ« shqyrtojĂ« njĂ« ankimim per vettingun, pas padisĂ« sĂ« PartisĂ« Demokratike dhe asaj tĂ« Unionit tĂ« GjyqtarĂ«ve, tĂ« cilat u rrĂ«zuan nga Gjykata, respektivisht nĂ« dhjetor 2016 dhe janar tĂ« kĂ«tij viti.

Shoqata KombĂ«tare e GjyqtarĂ«ve dhe Unioni i GjyqtarĂ«ve tĂ« ShqipĂ«risĂ«, krahas ankimimit pĂ«r vettingun, kanĂ« depozituar nĂ« fillim tĂ« kĂ«tij muaji dhe aktpadinĂ«, ku kĂ«rkojnĂ« shfuqizimin e disa neneve tĂ« ligjit “PĂ«r organet e qeverisjes sĂ« sistemit tĂ« drejtĂ«sisĂ«â€ dhe ligjit “PĂ«r statusin e gjyqtarĂ«ve dhe prokurorĂ«ve”, dy nga ligjet mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme tĂ« paketĂ«s mbĂ«shtetĂ«se pĂ«r zbatimin e reformĂ«s nĂ« drejtĂ«si.

Ankimimi në Kushtetuese shihet sërish si një përpjekje e njerëzve të drejtësisë për të shtyrë në kohë zbatimin mbi ta të vettingut, procesi që parashikon skanimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve në drejtim të pasurisë, integritetit moral dhe atij profesional.

Ndaj kĂ«tij lajmi reagoi mbrĂ«mjen e sĂ« mĂ«rkurĂ«s dhe kryeministri Edi Rama, i cili e konsideroi padinĂ« njĂ« goditje pĂ«r vettingun, tĂ« cilit, gjyqtarĂ«t e korruptuar i tremben si ”djalli temjanit”, tha ai.
“Si ka mundĂ«si qĂ« kĂ«ta gjykatĂ«s qĂ« shkuan dhe mĂ« parĂ« nĂ« Kushtetuese pĂ«r tĂ« goditur njĂ« ligj tĂ« reformĂ«s nĂ« drejtĂ«si, sot, si skutha, kur tĂ« gjithĂ« njerĂ«zit janĂ« pĂ«rqĂ«ndruar tek fushata apo tĂ« lehtĂ«suar, kĂ«rkojnĂ« ta godasin vettingun. Vettingu Ă«shtĂ« tamam si temjani qĂ« tremb djallin dhe do ketĂ« vazhdimisht pĂ«rpjekje pĂ«r ta bllokuar”, tha mes tĂ« tjerash Rama gjatĂ« njĂ« interviste nĂ« emisionin “Studio e Hapur” nĂ« news 24.

Në kërkesën e tyre dy shoqatat e gjyqtarëve kërkojnë shfuqizimin e një numër nenesh të ligjit të vettingut, të cilat rregullojnë kontrollin e pastërtisë së figurës së gjyqtarëve dhe prokurorëve përsa i përket lidhjeve dhe përfshirjes së tyre me krimin e organizuar.

Ata kundërshtojnë shtrirjen e kontrolleve në kohë, për lidhje të mundshme midis gjyqtarëve, prokurorëve dhe pjesëtarëve të krimit të organizuar, duke filluar nga 1 janari 2012, si në tejkalimin e normave kushtetuese.

Një parashikim tjetër i ligjit që kundërshtohet nga shoqatat si jokushtetues ka të bëjë me kontaktet që mund të kenë pasur me krimin e organizuar persona të lidhur me gjyqtarë dhe prokurorë.

Padia në mënyrë të veçantë kundërshton dhe mënyrën se si do të bëhet kontrolli i pastërtisë së figurës dhe provat që do të vlerësohen nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimi dhe Kolegji i Apelimit.

Shoqatat e gjyqtarĂ«ve vlerĂ«sojnĂ« se parashikimet e ligjit tĂ« vettingut mbi mĂ«nyrĂ«n si do tĂ« sigurohen dhe administrohen provat nga “grupi i kontrollit” gjatĂ« procedurĂ«s sĂ« rivlerĂ«simit kalimtar shkon pĂ«rtej KushtetutĂ«s.

Shoqatat kundërshtojnë administrimin si provë gjatë procesit të rivlerësimit kalimtar të dëshmive të dhëna nga dëshmitarë të mbrojtur të prokurorisë, ku mund të flitet për lidhjet e tyre me krimin e organizuar. Ato gjithashtu kundërshtojnë përdorimin si provë në procesin e rivlerësimit të informacioneve konfindenciale, si përgjimet telefonike parandaluese të bëra nga agjenci ligj zbatuese dhe informacioneve të dhëna nga oficerë dhe agjentë të policisë gjyqësore.

Një tjetër nën i kontestuar i ligjit të vetingut ka të bëjë me të drejtën e gjyqtarit dhe prokurorit për të dhënë dorëheqjen gjatë procesit të rivlerësimit të integritetit të figurës, që sjell si rrjedhojë ndërprerjen e kontrollit. Ligji ka parashikuar që gjyqtarët dhe prokurorët mund ta ushtrojnë këtë të drejtë jo më vonë se 3 muaj nga hyrja në fuqi e tij. Sipas shoqatave, ky përcaktim është jokushtetues dhe subjektet duhet të kenë të drejtë të japin dorëheqjen dhe, si rrjedhim, ta ndërpresin kontrollin gjatë gjithë procesit të vetingut.

JanĂ« rreth 800 zyrtarĂ« tĂ« sistemit tĂ« drejtĂ«sisë’, tĂ« tĂ« gjitha niveleve, qĂ« pritet tĂ« kalojnĂ« ‘testin’ e verifikimit tĂ« pasurisĂ«, pastĂ«rtisĂ« sĂ« figurĂ«s dhe aftĂ«sive profesionale. Subjektet e para qĂ« do t’i nĂ«nshtrohen Vetting-ut janĂ« anĂ«tarĂ«t e GjykatĂ«s Kushtetuese, ata tĂ« GjykatĂ«s sĂ« LartĂ« dhe Prokurori i PĂ«rgjithshĂ«m.

Ligji i vettingut, qĂ« pĂ«rbĂ«n dhe thelbin e reformĂ«s nĂ« drejtĂ«si, u miratua nga Kuvendi mĂ« 30 gusht 2016, pa pĂ«lqimin e opozitĂ«s sĂ« djathtĂ«. MĂ« 5 tetor ajo e ankimoi ligjin nĂ« GjykatĂ« Kushtetuese duke e konsideruar ‘antikushtetues’.

Më 25 tetor Kushtetuesja la ne fuqi pezullimin e ligjit dhe ju drejtua Komisionit të Venecias për të marrë një opinion. Në përgjigjen e këtij organi më 10 dhjetor theksohej se dispozitat e ligjit nuk shkelin nenet e Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriut dhe as nuk shfaqin probleme për çështjet e ngritura nga Gjykata shqiptare. Me 22 dhjetor Kushtetuesja me 6 vota kundër dhe 2 vota pro e rrëzoi kërkesen e opozitës, duke lënë në fuqi ligjin në fjalë.

/a.s/f.n/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ''Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare'', ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Load More Related Articles
Load More By Anila Struga
Load More In Kryesor
Comments are closed.

Check Also

Uashington DC, Rama: Shqiptarët dorëzuan listën e floririt, por jo hebrenjtë

TiranĂ«, 4 Mars/ATSH/- Kryeministri Edi Rama ka marrĂ« pjesĂ« sot nĂ« KonferencĂ«n Vjetore tĂ« K…